Michal Viewegh

27. 12. 2010 21:24
Michal Viewegh je jedním z komerčně nejúspěšnějších českých spisovatelů. I přes to, že bývá častým terčem kritiky, nalézají jeho knihy dobrou odezvu jak mezi českými, tak zahraničními čtenáři.
Michal Viewegh
Michal Viewegh | Foto: Aktuálně.cz

Michal Viewegh je jedním z komerčně nejúspěšnějších současných českých spisovatelů. I přes to, že bývá častým terčem kritiky, nalézají jeho knihy dobrou odezvu jak mezi českými, tak zahraničními čtenáři - Viewegh patří mimo jiné k nejpřekládanějším českým spisovatelům.

V prosinci 2012 se ocitl ve vážném zdravotním stavu. Praskla mu aorta, sám si stihl přivolat záchranku s podezřením na infarkt a podrobil se několikahodinové operaci. Následkem této události na čas nemohl psát, protože si musel projít rekonvalescencí, při níž byl zcela v péči druhých. O svém zážitku sepsal knihu.

Vieweghovo zatím poslední dílo Můj život po životě je tak jeho pětadvacátou knihou, vydána byla v roce 2013. Mezi Vieweghovou tvorbou lze najít dvě sbírky fejetonů a sbírky literárních parodií, tři sbírky povídek a tři novely. V roce 2011 a 2012 mu vyšly dvě knihy s kriminálním laděním zasazené do konkrétní politické situace České republiky s názvem Mafie v Praze a Mráz přichází z hradu.

Hlavní místo ale zaujímají romány, kterých vydal doposud čtrnáct(z toho dva deníky), a které především stojí za Vieweghovou popularitou.

Sedm z nich bylo již zfilmováno, další přibudou. Mezi těmi, které již měli diváci možnost zhlédnout na plátně, jsou Případ nevěrné Kláry, Účastníci zájezdu, Román pro ženy, Báječná léta pod psa, Výchova dívek v Čechách nebo Román pro muže. Kromě románů se zfilmování dočkal i soubor Povídky o manželství a sexu, který režíroval Jan Hřebejk a v distribuci se objevil pod jménem Nestyda. S Hřebejkem spolupracoval v roce 2012 na filmu Svatá čtveřice, k němuž napsal původní scénář.

V roce 2014 má premiéru film Andělé všedního dne podle novely z roku 2007. Na následující rok je plánována adaptace Vybíjené v režii Petra Nikolaeva.

Michal Viewegh po absolvování gymnázia studoval ekonomii, ale studium nedokončil. Po pracovní zkušenosti, kdy dělal nočního vrátného, nastoupil na Filosofickou fakultu UK, kde nakonec vystudoval obor český jazyk a literatura — pedagogika. Nějaký čas poté učil na základní škole ve Zbraslavi, než přešel do nakladatelství Československého spisovatele.

Od roku 1995 je spisovatelem na volné noze.

Michal Viewegh se narodil 31. března 1962. Je ženatý a má dvě dcery.

 

Právě se děje

Další zprávy