Berlinale

Aktualizováno 15. 2. 2013 13:20
Berlinale - Berlínský mezinárodní filmový festival - je jeden ze světově nejproslulejších filmových festivalů.
George Cloony na Berlinale.
George Cloony na Berlinale. | Foto: Reuters

Berlinale, plným názvem Berlínský mezinárodní filmový festival, je jeden ze světově nejproslulejších filmových festivalů. Každoročně se koná v Berlíně v průběhu února a v různých programových cyklech uvádí více na čtyři sta snímků z celého světa. Zhruba dvacet vybraných se pak utká o hlavní ceny festivalu - Stříbrného a Zlatého medvěda.

V roce 2013 proběhl 63. ročník ve dnech sedmého až sedmnáctého února. Přehlídky se neúčastnili čeští filmaři. Zahajovacím snímkem byl The Grandmaster (Wong Kar Wai), v němž se režisér vzdálil tradičním komorním tématům a stvořil akční snímek na motivy mistra bojového umění wing chun Ip Mana, který vyučoval i Bruce Lee. Nejvyšší ocenění si nakonec odneslo rumunské drama Pozitia copilului (Pozice dítěte). To ocenili ve své kategorii i kritici.

S více než 270 tisíci prodaných lístků a téměř půlmilionem účastníků je Berlinale považováno za veřejností nejnavštěvovanější filmový festival na světě. Od roku 2001 je jeho ředitelem Dieter Kosslick.

Berlinale 2013

Berlínský festival v třiašedesátém roce svého působení představil několik titulů. Ze Sundance se mimo soutěž představil třetí díl volné trilogie Richarda Linklatera Před půlnocí. Ulrich Seidl přivezl také třetí díl své volné trilogie Paradise, v tomto případě s podtitulem Naděje. S dalším projektem se prezentoval Steven Soderbergh - Vedlejší účinky, Gus Van Saint snímek s Mattem Damonem nazvaný Promised Land nebo Fredrik Bond uvedl The Necessary Death of Charlie Countryman s Shia LaBeoufem. Své soutěžní zastoupení měl i Írán - Padré (Closed Curtain), ), Kanada - Vic+Flo ont vu un ours (Vic+Flo Saw a Bear), Polsko - W imie... (In the Name of...), Německo - Gold či Francie - Elle s'en va (On my Way s Catherine Deneuve).

Úspěch slavilo Rumunsko s Pozitia Copilului, které obdrželo Zlatého medvěda pro nejlepší film. Cenu za nejlepší režii získal Američan David Gordon Green s komedii Prince Avalanche. Velká cena poroty a Stříbrný medvěd pro nejlepšího herce připadly balkánskému snímku Epizoda ze života sběrače železa. Nejlepší herečka je v chilském díle Gloria o padesátnici - Paulina García.

Jednotlivá ocenění

Nejvyšším oceněním, které je možné na Berlinale získat, je takzvaný Zlatý medvěd. Ten se nejlepším snímkům uděluje už od samotného vzniku festivalu v roce 1951, v roce 1982 se pak začal udělovat i za celoživotní dílo.

Se záměrem ocenit výkony jednotlivců nebo snímky, jenž se neúčastní hlavní soutěže, v roce 1956 vznikl Stříbrný medvěd. Zpočátku se uděloval za nejlepší režii, mužský a ženský herecký výkon a krátký film. Postupem času se ale kategorie rozšířily o takzvanou Velkou cenu poroty, neobvyklý úspěch jednotlivého umělce, nejlepší hudbu a nejlepší scénář.

Kromě těch hlavních je několik cen i v rámci jednotlivých programových sekcí, cena pro mladé herce nebo cena publika, ovšem ty už nemají takový dopad, jako Zlatý a Stříbrný medvěd.

Program festivalu

Festivalový program se skládá ze sedmi cyklů, z nichž každá má svého ředitele, jenž do ní společně s komisí vybírá jednotlivé snímky. Nejsledovanější je samozřejmě soutěžní kategorie, která uvádí očekávané filmové novinky a z níž vzejde vítěz Zlatého medvěda.

Nezávislé a umělečtější filmy s cílem vyvolat diskusi, obvykle s tematikou LGBT, se uvádí v cyklu Panorama. Pro mladé tvůrce je vyhrazen program Forum, pro dětské krátkometrážní filmy je to Generation, pro domácí tvorbu Perspektive Deutsches Kino a pro krátké inovativní snímky Berlinale Shorts.

Sekce Retrospective se pak obsáhleji věnuje nějakému historicky významnému tvůrci nebo tématu a objevují se v ní klasické filmy, které se v minulosti promítaly právě na Berlinale.

European Film Market

Paralelně s filmovým festivalem v Berlíně probíhá i jeden z vůbec největších světových filmových veletrhů European Film Market. Účastní se jej množství producentů, obchodních zástupců, investorů, distributorů a dalších lidí z branže. V roce 2011 se ho účastnilo více než 400 firem.

 

Právě se děje

Další zprávy