Amy Winehouse

24. 7. 2011 0:36
Britská zpěvačka a písničkářka Amy Winehouse, držitelka cen Grammy a hlubokého kontraltového hlasu, zemřela v Londýně, 23. července 2011, v pouhých 27 letech.
Amy Winehouse.
Amy Winehouse. | Foto: Universal Music

Britská zpěvačka a písničkářka Amy Winehouse, držitelka cen Grammy a hlubokého kontraltového hlasu, zázračné i problémové dítě britského popu a oblíbenkyně bulvárních fotografů, zemřela v Londýně, 23. července 2011, v pouhých 27 letech.

Zařadila se tak po bok dalších známých hudebníků, jejichž životy také skončily v tomto věku - například Kurta Cobaina, Janis Joplinové, Jimiho Hendrixe nebo Jima Morrisona.

Za svou kariéru vydala dvě alba - Frank v roce 2003 (produkoval Salaam Remi) a Back to Black (kromě Remiho se na něm podílel i Marc Ronson) o tři roky později. Právě Back to Black jí - kromě jiného - zajistilo šest nominací na ceny Grammy, z nichž pět - jako první britská hudebnice - proměnila. Tři ceny se jí podařilo ukořistit dokonce z takzvané "Velké čtyřky": Objev roku, Album roku a Skladba roku. V únoru 2007 pak vyhrála Brit Awards v kategorii "Nejlepší britská umělkyně".

V tvorbě Amy Winehouse se prolínaly prvky různých žánrů, zejména soulu, jazzu a R&B.

Její kariéru doprovázely všemožné druhy excesů, drogy, alkohol; mluvilo se i o psychických problémech.

Její poslední koncert v srbském Bělehradě skončil fiaskem - podle BBC byla zpěvačka opilá, většinu koncertu tak spíše mumlala a opouštěla pódium. Publikum tak zpěvačku nakonec vypískalo.

Amy Jade Winehouse se narodila 14. září 1983 a zemřela v Londýně 23. července 2011.

 

Právě se děje

Další zprávy