Radovan Vítek

24. 1. 2011 16:52
Radovan Vítek ovládá majetek jehož hodnota dosahuje desítek miliard.
Radovan Vítek.
Radovan Vítek. | Foto: ČTK

Radovan Vítek je jedním z nejbohatších Čechů. Na konci roku 2010 se stal jediným akcionářem realitního holdingu CPI Group, jehož odhadovaná výše aktiv se pohybuje kolem 30 miliard korun.

Kromě toho skoupil Radovan Vítek během roku 2010 pohledávky zadlužené společnosti Sazka ve výši kolem 1,5 miliardy korun.

Vlastníkem CPI Group, která je mimo jiné druhým největším vlastníkem bytů v ČR, byla nějaký čas oficiálně Vítkova matka Milada Mladá. Spekulovalo se o tom, že k převodu majetku došlo kvůli snaze Vítkovy první manželky získat po rozchodu více než 3,5 miliardy korun.

Začátky Vítkova podnikání sahají do doby kupónové privatizace na Slovensku, kdy spoluzakládal společnost Istrokapitál. Ta skoupila především společnosti jako Restituční investiční fond, Východoslovenské železárny či Slovnaft.

Jeho obchodní "brutalita" se ukázala v roce 1997, kdy nepřátelským převzetím získal spotřební družstva Včela - najal si kolem tří tisíc lidí z ulice. Ti vstoupili do družstva a hlasovali podle Vítkova přání. Získané družstvo pak vytvořilo základ společnosti CPI.

V roce 2004 se Radovan Vítek ocitl na necelé dva měsíce ve vazbě kvůli obvinění z kuplířství.

Radovan Vítek je podruhé ženatý a má čtyři děti.

 

Právě se děje

Další zprávy