Družstevní záložna neboli kampelička

Aktualizováno 25. 5. 2017 0:01
Záložna (kampelička) je družstvo, jež poskytuje různé finanční služby, podobně jako banka.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Družstevní záložna je družstvo, jež poskytuje různé finanční služby, podobně jako banka. Je tedy možné u něj vést běžný nebo spořicí účet, uložit peníze na termínovaný vklad nebo žádat o úvěr.

V názvu záložen bývá nejčastěji "družstevní záložna" či "spořitelní družstvo", zatímco banka má obvykle v názvu slovo "banka".

Záložnám se lidově říká kampeličky podle Františka Kampelíka, který je zpopularizoval v polovině 19. století. Největšího rozmachu dosáhly přibližně o sto let později.

Zásadním rozdílem oproti bankám je skutečnost, že služeb záložny mohou využívat pouze členové družstva. Až do roku 2015 šlo ve většině případů o formalitu, členský vklad byl jen symbolický. Od poloviny roku 2015 však platí pravidlo 1:10, podle něhož může být členům družstva úročen jen desetinásobek členského vkladu. Kdo tedy v záložně bude chtít nechat zhodnotit například sto tisíc korun, má nově dát ještě 10 tisíc korun jako členský vklad. Ten je přitom vyjmutý ze zákonného pojištění vkladů, takže v případě krachu záložny o něj klient může přijít. Na členský vklad se nevztahuje ani úrok sjednaný na termínovaném vkladu nebo na spořicím účtu.

Výhody a nevýhody oproti bankám

S členstvím jsou obvykle spojena práva, která jsou popsána ve stanovách. Družstevní záložny donedávna nabízely mnohdy výrazně lépe úročené spořicí účty nebo termínované vklady než klasické banky. Některé nabízejí také nízké nebo nulové poplatky za vedení běžného účtu. Pro členy bývají oproti bankám dostupnější také úvěry. Mezi nevýhody naopak patří malá síť poboček, pro zřízení účtu je přitom u řady z nich nutná osobní návštěva.

Klienti se jako členové musejí také podílet na krytí případné ztráty záložny. Podle zákona je však tato povinnost omezena řádově na maximálně stovky korun - na dvojnásobek členského vkladu a případného zápisného. Vkladů na účtech se tato spoluodpovědnost netýká.

Novodobá historie a krachy kampeliček

Novodobé družstevní záložny začaly v Česku vznikat v roce 1996. V roce 1999 jich už fungovalo 127, poté však přišla první velká vlna krachů. Ke konci roku 2000 jich zůstalo jen 73. Z kampeliček se v té době ztratilo osm miliard z 11,3 miliardy korun vkladů.

Už v roce 2005 výrazně zpřísnila pravidla pro fungování těchto družstev, dohlíží na ně Česká národní banka a ohledně obezřetnosti podnikání pro ně platí prakticky stejná pravidla jako pro banky. Povinný základní kapitál vzrostl z dřívějších 500 tisíc na 35 milionů korun. Nová pravidla splnilo jen minimum družstev. Na konci roku 2009 jich Česká národní banka evidovala sedmnáct, ke konci roku 2013 už jen třináct.

V roce 2012 přišla o licenci tehdy čtvrtá největší záložna Unibon. O rok později se do problémů dostala tehdejší jednička na trhu - Metropolitní spořitelní družstvo, také ona nakonec přišla o licenci, stejně jako o rok později WPB Capital.

Bývalá záložna Fio v roce 2010 získala licenci od ČNB a "povýšila" na banku, nyní patří k nejúspěšnějším nováčkům na trhu. Od roku 2017 působí jako banka také bývalá záložna Creditas.

V květnu 2017 mělo platnou licenci od ČNB deset záložen:

  • Akcenta
  • Ano spořitelní družstvo
  • Artesa
  • Citfin
  • České spořitelní družstvo
  • Družstevní záložna Kredit
  • Družstevní záložna PSD
  • Moravský peněžní ústav - spořitelní družstvo
  • Peněžní dům, spořitelní družstvo
  • Podnikatelská družstevní záložna

Nový zákon přikazuje záložnám s bilanční sumou přes pět miliard korun nařizuje, že se mají po roce 2018 přeměnit na banku, pokud nechtějí rezignovat na svůj další růst. K tomu potřebují licenci od ČNB. Zájem o přeměnu mají také Moravský peněžní ústav a Akcenta.

Pojištění vkladů v kampeličce

Střadatelé nyní mohou oproti konci devadesátých let zůstat relativně v klidu. Vklady v kampeličkách jsou od roku 2006 ze zákona pojištěny stejně jako v bankách, tedy sto procent vkladů do výše 100 tisíc eur (zhruba 2,5 milionu korun).

 

Právě se děje

Další zprávy