Secesní skvost české architektury, jak je často přezdíván, leží v malebné uličce U obecního domu na Náměstí republiky, jen kousek od Prašné brány. V roce 1904 ho postavil věhlasný architekt Jan Vejrych a už při příchodu vás ohromí vzhledem pompézní novogotické stavby. To největší překvapení však budova ukrývá uvnitř.
Vše, co dělá secesi secesí, na jednom místě
Přepychové interiéry v secesním stylu jsou zachovány v původní podobě a dotváří tak nezaměnitelnou atmosféru staré Paříže. Kochat se můžete vykládaným dřevěným obložením, honosným osvětlením, štípanými mozaikami, zlaceným štukováním a nádhernými ornamenty ve tvaru popínavých rostlin. Pro milovníky secese je taková podívaná zážitkem na celý život. Slávu hotelu připomínají i dobové fotografie prvorepublikových hvězd stříbrného plátna na stěnách. Ne nadarmo byl Hotel Paříž Praha do konce 50. let dvacátého století pokládán za symbol úspěchu a bohatství našeho hlavního města. I proto by ho měl alespoň jednou za život navštívit každý Čech.
Naberte síly v proslulé kavárně Café de Paris
Jarní procházky osvěží na duchu, často při nich také vyhládne. Příjemné útočiště k nabrání sil poskytuje místní kavárna Café de Paris. Vysoké stropy, francouzská okna a dostatek denního světla potěší příznivce velkolepých interiérů, stejně tak ty, kdo mají rádi útulné posezení. V nabídce jsou výtečné snídaně - vejce Benedikt s jemnou holandskou omáčkou, tři vejce do skla s italským parmazánem, míchaná krémová vajíčka s Crème fraîche nebo výběr prvotřídních uzenin a sýrů s domácím pečivem. Přes den se podávají pokrmy kombinující rozmanité chutě evropských metropolí včetně lehkých jídel. Pestré menu sestavil proslulý šéfkuchař Karel Hynek, což je samo o sobě zárukou gastronomického zážitku. K lahodné kávě jako dezert doporučujeme ochutnat místní specialitu - legendární dort Paříž, který se vyrábí dle původní receptury z roku 1904. Znamenitá kombinace čokoládové pařížské šlehačky s mandlovým marcipánem stojí za hřích.
Oslavte Velikonoce ve velkém stylu
Restaurace Sarah Bernhardt se řadí díky své výzdobě mezi nejkrásnější restaurační interiéry v Praze a otevírá každý den od 18 hodin. Spolu s rodinou či přáteli si můžete v tyto dny pochutnat na jarních specialitách a velikonočním menu, které kombinuje nejvybranější prvky francouzské kuchyně a české moderní gastronomie. Pokud upřednostňujete klasiku, potěší vás tříchodové české Mucha menu za 800 Kč. O předkrm se postará duo pražské šunky s křenovo-jablečným nokem, jako hlavní chod se podává konfitované kachní stehno s tymiánem, dušené červené zelí s brusinkami a gratinované brambory se smetanou. Sladkou tečku na závěr tvoří již zmiňovaný tradiční dort Paříž. V ceně menu je i vstupenka do muzea Alfonse Muchy.
Hotel Paříž Praha, U Obecního Domu 1, Praha 1
www.hotel-paris.cz