reklama
 
 
Komerční sdělení - toto je komerční sdělení, Aktuálně.cz není jeho autorem a neovlivňuje jeho obsah

Kvalitní vína s příběhem pro nezapomenutelné chvíle

Foto: komerční obsah
Pokud už jste vypili svou první sklenku, nebo dokonce láhev vína, pak jste už udělali první důležitý krok do světa, ve kterém víno není jen pouhým nápojem, který vás má ukolébat po náročném dni.

Ochutnat opravdu dobré víno je radost a zážitek. K dokonalosti patří také povídání o víně s přáteli, someliéry, se samotnými vinaři. Zajímá vás mnohem víc, než že je víno červené a bílé? Pak právě vám bude HN víno vyprávět příběhy starodávné i nové, o jeho pěstování, šlechtění, podávání.

S vínem žijeme stovky let

Historie vína je stejně dlouhá jako samo lidstvo. Réva vinná (latinsky Vitis vinifera) je jednou z nejstarších člověkem pěstovaných a šlechtěných rostlin. A protože se réva díky své genetické variabilitě šlechtí celkem snadno, bylo postupně vyšlechtěno na 1300 odrůd a variant. K výrobě většiny na světě vyprodukovaného vína se dnes používá "jen" 150 z nich, ale i tak si to zkuste představit. Jedno sto a k tomu ještě padesát variant chutí, vůní a barev vína. Víno miluje slunce, dostatek vláhy a mírné klima bez vysokých teplotních výkyvů. Jižní svah možná zní jako otřepané klišé, ale pro dobré víno neexistuje lepší stanoviště.

Tajemství dobrého vína

Víno je alkoholický nápoj vyrobený z vylisované a následně fermentované šťávy hroznů vinné révy. To je definice velmi přesná, ale přiznejme si, že hodně suchá, a to si tak ušlechtilý nápoj přece jenom nezaslouží. Víno totiž není jen výsledek nějakého chemického procesu se složitým vzorcem. Víno je nápoj, za jehož vznikem se skrývá obrovská spousta těžké práce a náročné péče, vyžadující množství času. Jedině pak se může z malých sladkých bobulí zrodit dobré a kvalitní víno, které přináší radost v každém doušku. 

Láhev? Láhev!

Hrozny jsou nejprve vylisovány a následně víno pracuje, zraje a odpočívá v sudech. Jenže takový sud se domů vejde málokomu z nás. Takže se musíme poohlédnout po něčem trochu přenosnějším. Láhev? Láhev! Taková docela obyčejná věc. A na první pohled spojení s vínem to nejméně podstatné. Nemá vliv na chuť, barvu ani vůni vína, není v ní nic z toho, co dělá víno vínem. A přeci je to vlastně ta jediná hmatatelná věc, kterou z vína můžete opravdu vzít do ruky a odnést si s sebou domů. Překvapivě se i o obyčejné láhvi vína lze dozvědět spoustu zajímavého. Věděli jste, že kromě nejběžnější "sedmičky", která má mimochodem objem 750 ml, existuje dalších deset běžně používaných velikostí? Ano, opravdu deset! Některé velikosti lahví jsou dokonce pojmenovány podle biblických panovníků - například největší z používaných lahví o objemu 18 l nese jméno krále Melichara, jednoho ze Tří králů. Uznejme, že výraz "dát si lahvinku" v tomto případě dostává úplně jiný rozměr. Svou velikostí totiž "Melichar" odpovídá 24 běžným lahvím.

Pokud vás svět vína okouzlil a zaujal, vydejte se s námi na dlouhou a zajímavou cestu a sledujte naše příspěvky. Nezapomeňte si k nim dát skleničku něčeho dobrého! Pro začátek třeba (doporučení sommeliéra). Na zdraví!

autor: komerční obsah | 25. 7. 2017

reklama
reklama
reklama
Komerční sdělení
reklama

Sponzorované odkazy

reklama