Káva je v posledních letech komoditou velmi populární. Malé pražírny přibývají i v Čechách a s nimi se rozrůstá i nabídka výběrových káv. Pro pražírny kávy je čím dál těžší získat opravdu kvalitní kávu.
Jednou z cest je spolupráce přímo s producentem kávy. Taková spolupráce je prospěšná pro obě strany a často vede k pevným přátelstvím. Takový obchod je skutečně „fair“. Farmář dostane dobře zaplaceno za svůj produkt a pražírna má přehled o situaci na farmě i dohled nad produkcí kávy.
Příkladem může být spolupráce mezi farmou Balmaadi a pražírnou Coffee Source. Spolupráce začala před více jak třemi lety prostým nakupováním surové kávy. Nyní se pražírna snaží pomoci farmě, vypořádat se s nepříznivými klimatickými jevy, jako je nebývalé sucho posledních let. Farma bojuje i se stárnoucí pracovní silou, mladí totiž raději pracují ve městě. Coffee Source proto hledá dobrovolníky, kteří pak na farmě pracují. Káva z Balmaadi je totiž unikátní svou chutí, naprosto odlišnou od ostatních indických káv. Navíc je produkce farmy řízena principy Rudolfa Steinera, tedy biodynamickými postupy, v harmonii s přírodou a bez chemie.
Samotná farma Balmaadi Estate se nachází blízko města Gudalur, v pohoří Nilgiris (v překladu „Modré hory“ jazyku Tamil). Hory se zdají být modré díky neustálému oparu, který je zahaluje po většinu dne.
Farma byla založena kolem roku 1840 skotským dobrodruhem Ouchterleym. Dnes je vlastněna jednou rodinou, vede ji paní Unnamalai Thiagarajan. Majitelka se o své zaměstnance stará vzorně, má jich 50.
Celková produkce kávy této farmy je asi 30 tun ročně, toto množství však díky velkému suchu v posledních letech rok od roku klesá. Na farmě se sbírá i „monkey parchment“ z kterého se po vyloupání stane „Cibet Cat Coffee“, indická obdoba Kopi Luwak. Cibetky zde žijí volně na plantáži. Díky pražírně Coffee Source máte možnost ochutnat nejlepší indickou kávu i vy.