Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Aktuálně.cz není jeho autorem a neovlivňuje jeho obsah

1000 korun ročně může dát klient bance zbytečně. Za co všechno platíme a za co platit nemusíme?

Air Bank
5. 9. 2017 15:30
Víte, kolik vás stojí účet v bance? Vedení zdarma ještě neznamená, že ušetříte. Mnohé banky si totiž účtují další poplatky za naprosto běžné služby.
Lidé si často neuvědomují, kolik peněz zbytečně promrhají.
Lidé si často neuvědomují, kolik peněz zbytečně promrhají. | Foto: Ilustrační foto

Lidé bankám stále platí zbytečně mnoho poplatků. Ukázal to březnový průzkum Fee Monitor, který porovnával poplatky za běžné účty. Podle něj zaplatí mnozí klienti bankám na poplatcích zbytečně 1000 korun ročně i víc, zatímco některé banky klientům naopak stovky korun vracejí.

Nenechte se zlákat pouze vedením účtu zdarma

S poplatkem 0 korun za vedení účtu se můžeme setkat často. To však neznamená, že to máte zadarmo. Banky si totiž rády účtují další poplatky i za naprosto běžné služby. Zdarma tedy můžete mít samotné vedení účtu, ale jeho další využití je zpoplatněno. Nejčastěji lidé platí za vydání platební karty, výběry z bankomatů a platební příkazy.

Nezapomeňte na úroky

Nejde jen o poplatky. Pokud máte v bance uloženy peníze, zasloužíte si úroky. Ty jsou v poslední době všeobecně nízké. Mnohé banky dokonce nabízejí úrok 0 %. Na některých spořicích účtech ale můžete i tak získat zajímavé zhodnocení. A nejen na spořicích. I běžný účet bývá úročen. Tak je tomu u Air Bank, která ve zmíněném průzkumu dopadla nejlépe.

Banka platí vám

Z průzkumu ještě vyplývá, že klient může oproti drahým bankám ušetřit téměř 2000 korun ročně. Je tomu tak proto, že banka neúčtuje nesmyslné poplatky za obvyklé služby, a navíc klientovi připisuje úroky z jeho peněz i na běžném účtu. Ve výsledku tak člověk s bankovním účtem nejen neprodělává, ale dokonce mu peníze na účtu přibývají.

Banka ušetří peníze i čas

Air Bank dopadla v průzkumu nejlépe, protože za většinu služeb neúčtuje žádné poplatky a nabízí vyšší úroky na běžném i spořicím učtu. Zdarma samozřejmě umožňuje i přehlednou správu osobních financí v internetovém bankovnictví i v mobilní aplikaci. Účet si jde zřídit online během několika minut. Díky tomu je možné si vše vyzkoušet, aniž by vás to stálo peníze a čas.

 

Právě se děje

Další zprávy