Krajské volby 2012 - Koalice pro Pardubický kraj

Aktualizováno 17. 10. 2012 20:08
Lídrem kandidátní listiny Koalice pro Pardubický kraj pro krajské volby 2012 se stal vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek, který se tak uchází o post hejtmana. Získali 10 mandátů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jiří Kropáček

Projekt Koalice pro Pardubický kraj má bohatou historii. Funguje již od roku 2000, kdy koalice KDU-ČSL, Nestraníků a SNK ED poprvé vyhrála krajské volby. Lídrem kandidátní listiny pro krajské volby 2012 se stal vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek, který se tak uchází o post hejtmana kraje. Kdyby uspěl, nahradil by současného hejtmana Radka Martínka z ČSSD, který letos kandidovat nebude. Ovšem Koalice se během voleb konaných ve dnech 12. a 13. října umístila až třetí s deseti mandáty (Štěpánka Fraňková, Ivan Jeník, Radomil Kašpar, Roman Línek, Věra Rybová, Petr Řezníček, Petr Šilar, Pavel Šotola, Marek Výborný, René Živný). Pro Koalici hlasovalo 17,74 % občanů.

Pod číslem dvě našli voliči místostarostku města Choceň Věru Rybovou a na třetím místě zvěrolékaře Ivana Jeníka. Společně s nimi byli v první desítce také René Živný, místostarosta obce Litomyšl Radomil Kašpar, David Šimek, starostka města Lázně Bohdaneč Květoslava Jeníčková, Pavel Šotola nebo Tomáš Pelikán.

V posledních krajských volbách, které se konaly v roce 2008, zvítězila v Pardubickém kraji ČSSD. Sociální demokraté získali 19 mandátů. Za nimi následovali občanští demokraté s 11 zastupiteli. Do krajského zastupitelstva se dostala i Koalice pro Pardubický kraj a KSČM.

 

Právě se děje

Další zprávy