Krajské volby 2012 ve Středočeském kraji

Aktualizováno 15. 10. 2012 10:18
O složení krajského zastupitelstva Středočeského kraje rozhodnou volby 12. a 13. října 2012.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jiří Kropáček

O složení krajského zastupitelstva Středočeského kraje rozhodly volby 12. a 13. října 2012. V celkových výsledcích zvítězila ČSSD s 21,79 procenty, hned za ní je strana KSČM s 20,57 procenty a ODS s 18,32 procenty. Na čtvrtém místě se umístila TOP+STAN s 11,71 procenty. Na konci tabulky najdeme Sdružení nestraníků. Podle pořadí preferenčních hlasů zvítězil ve Středočeském kraji Raduan Nwelati z ODS.

Mandáty byly rozděleny takto. ČSSD získala 20 mandátů, KSČM 19 mandátů, ODS 16 mandátů a TOP+STAN 10 mandátů.

Po volbách vznikla ve Středočeském kraji koalice ČSSD a KSČM. Hejtmanem kraje se stal lídr kandidátky ČSSD Josef Řihák. Sociální demokraté mají v radě sedm křesel, komunisté čtyři.

Horkým kandidátem středočeské ODS byl mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati, o jehož účasti ve volbách již definitivně rozhodl regionální sněm strany. Za hlavní problémy kraje Nwelati označuje zejména předlužení a losování při výběrových řízeních. Kromě něho se o šanci stát se hejtmanem ucházeli ještě senátorka Veronika Vrecionová, poslanec Ivan Fuksa a kladenský primátor Dan Jiránek.

Podle pořadí preferenčních hlasů zvítězil celkově Raduan Nwelati z ODS s 8569 hlasy, hned za ním je David Jiránek z ODS s 5382 hlasy, který je následován Josefem Řihákem z ČSSD s 5290 hlasy a Zuzanou Moravčíkovou z ČSSD s 5049 hlasy.

Kandidátku připravila také TOP09 a STAN. Za tuto stranu chce na hejtmanku kandidovat místopředsedkyně Schwarzenbergovy strany Helena Langšádlová, jinak také předsedkyně krajské buňky této strany. V Krajských volbách 2012 se Helena Langšádlová umístila na 5. místě s 3920 hlasy.

Za ČSSD kandidoval Josef Řihák, který se v boji o lídra utkal se Zuzanou Moravčíkovou. Ta je nynější hejtmankou kraje. Nahradila na postu Davida Ratha.

U KSČM vedl kandidátní listinu černokostelecký zastupitel a ekonom Pavel Jetenský, který se v celkovém přehledu umístil na 8. místě s 3075 hlasy.

V koalici šel ve Středočeském kraji do boje o křesla v zastupitelství KDU-ČSL spolu s SNK ED a nezávislými kandidáty. V čele byl zapsán Miroslav Rovenský, ředitel neziskové organizace, na dalších místech třeba místostarosta města Roztoky Stanislav Boloňský či bez politické příslušnosti vysokoškolský pedagog Petr Volf.

Mezi zbylými kandidujícími stranami a spolky, které chtěly do zastupitelstva kraje, patří Česká pirátská strana, DSSS, Hnutí na podporu dobrovolných hasičů a dalších dobrovolníků, Komunistická strana Československa, Národní socialisté - levice 21. století, Sdružení nestraníků, koalice Zemanovci a Češi, Strana soukromníků ČR, Strana svobodných občanů, Strana zelených, Středočeši2012.cz, Suverenita, UNP-Středočeši 2012, Věci veřejné, Volte Pravý Blok a Změna 2012.

Současná vláda Středočeského kraje vzešla z krajských voleb, které se konaly v roce 2008. Z voleb vyšla jako vítěz ČSSD, která získala 35,16% voličských hlasů. Následovala ODS s 32,81% a jako třetí skončila KSČM s 13,75%.
V zastupitelstvu Středočeského kraje převládá ČSSD s tichou podporou KSČM, společně mají celkem 36 hlasů. Oproti tomu opoziční ODS a TOP09 v minulých volbách získala pouhých 27 zastupitelů.

 

Právě se děje

Další zprávy