Program vlády - Evropské fondy

Aktualizováno 9. 8. 2010 22:08
Pro nadcházející rozpočtové období bude vláda prosazovat radikální snížení počtu operačních programů a jejich podřízení vládě.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Vláda zjednoduší administrativu při rozdělování strukturálních fondů. Jednodušší implementační systém a zjednodušení administrativních postupů musí vycházet z odstranění dalších legislativních bariér a zjednodušování požadavků, které stávající systém na žadatele klade. Jasná a transparentní pravidla povedou k efektivnímu využití pomoci a naplnění stanovených cílů.

Pro nadcházející rozpočtové období bude vláda prosazovat radikální snížení počtu operačních programů a jejich podřízení vládě.

Vláda zefektivní čerpání peněz z EU. Efektivní využití prostředků z EU je klíčovým předpokladem pro naplnění cílů Národního strategického referenčního rámce, kterým je udržitelný růst dosahovaný trvalým posilováním konkurenceschopnosti a harmonický rozvoj regionů. Vláda si klade za cíl posílit informovanost všech subjektů, podílejících se na čerpání prostředků z evropských fondů, že efektivní zúročení prostředků, které ČR z EU v období 2007-13 získala, může být vysoce účinným nástrojem v posilování konkurenceschopnosti české ekonomiky na evropském poli, zejména v kontextu hospodářské krize.

Vláda zavede důkladné vstupní i průběžné kontroly projektů a pomoci při odstraňování chyb, aby bylo eliminováno riziko pozdějšího vracení dotací kvůli nedržení postupu. Pouze systémový přístup k řešení a předcházení nejčastějších chyb, které se při implementaci vyskytují, může v širokém měřítku poskytnout přiměřenou záruku jistoty, že prostředky určené na vyrovnávání rozdílů mezi jednotlivými regiony ČR využije v maximální výši. Strategie rozvinutí preventivních a kontrolních mechanismů a její převedení do praxe bude znamenat nižší riziko chybovosti.

Vláda změní nastavení financování projektů na tzv. průběžné financování všude, kde je to možné. Rozšíření úspěšných modelů zrychleného proplácení, které v praxi prokáží svoji prospěšnost a účinnost, bude dalším krokem, který přispěje ke zrychlení čerpání a přiblíží ČR k dosažení vytčených cílů.

Vláda bude aktivně hájit zájmy ČR v oblasti hospodářské, sociální, územní soudržnosti a rozvoje měst v rámci EU, OSN, Rady Evropy a dalších mezinárodních organizací.

Vláda připraví návrh systému institucionálního zajištění implementace operačních programů v programovém období 2014-2020, s důrazem na jejich provázanost a koordinaci. Vláda bude věnovat velkou pozornost přípravě a vyjednání podmínek pro čerpání evropských fondů v budoucím programovém období po roce 2013. Bude přitom průběžně spolupracovat s kraji, dalšími partnery, s ostatními členskými státy EU a konzultovat přípravné kroky v rámci skupiny zemí V4.

Projděte si kompletní program vlády, kapitolu po kapitole.

 

Právě se děje

Další zprávy