Miloš Forman

21. 3. 2012 16:08
Miloš Forman je mezinárodně úspěšný režisér českého původu, který za normalizace emigroval do USA, kde natočil své vůbec nejúspěšnější filmy.
Miloš Forman.
Miloš Forman. | Foto: Aktuálně.cz

Miloš Forman je mezinárodně úspěšný režisér českého původu, který za normalizace emigroval do USA, kde natočil své vůbec nejúspěšnější filmy jako Přelet nad kukaččím hnízdem, Vlasy, Amadeus nebo Lid versus Larry Flynt.

Je držitelem dvou Oscarů za nejlepší režii. Zároveň získal tři Zlaté glóby, ceny BAFTA, Cézar, Český lev a několika dalších. Jeho snímky také zvítězily na filmových festivalech Berlinale nebo v Cannes.

Forman je autorem scénářů k některým vlastním filmům a v počátcích kariéry filmaře se na několika dalších scénářích podílel. Příležitostně se pak ve filmu objevuje jako herec.

Život v Česku

Miloš Forman se narodil roku 1932 v Čáslavi a jeho původní křestní jména zněla Jan Tomáš. Mladý Forman během války osiřel, oba jeho rodiče byli zatčeni. Otec za členství v odboji, matka za falešné udání a oba později zemřeli v koncentračním táboře. Vyrůstal tedy u svých příbuzných, později se svým bratrem v penzionu, který jim připadl do rukou po smrti rodičů. Ten byl však v roce 1948 znárodněn.

Po nepřijetí na DAMU se Forman odešel na FAMU studovat obor scenáristika a dramaturgie a už tehdy pomáhal jakožto asistent režie Alfrédu Radokovi. Scenaristicky a režijně se podílel na několika dalších filmech a jeho vlastním debutem se staly dvě povídky z roku 63 uvedené pod souhrnným názvem Konkurs.

Ve stejném roce debutoval i s celovečerním snímkem Černý Petr, jenž dokonce získal hlavní cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu. Do roku 68 pak společně s Miroslavem Ondříčkem natočil několik úspěšných černohumorných komedií, z nichž se film Hoří, má panenko dokonce dočkal nominace na Oscara.

Amerika

Po srpnu 1968 Forman odešel pokračovat ve filmové dráze do USA, kde na sebe upozornil už snímkem Odcházím oceněným britskou akademií BAFTA. Ten jenom předznamenal úspěchy filmů dalších.

Následující Přelet nad kukaččím hnízdem z roku 1975 z devíti oscarových nominací proměnil čtyři, muzikál Vlasy dodnes platí za kultovní dílo vypovídající o kultuře hippies a Amadeus oscarovou bilanci ještě pozvedl. Z třinácti nominací proměnil osm.

Úspěch však Forman slavil s každým dalším dílem a dle kritiky se jako jediný nepovedl Valmont z roku 1989 zachycující příběh cynických poživačníků v době pozdního baroka. Jinak režisér patří mezi nejlepší americké tvůrce novodobé historie, byť se nejedná o rodilého Američana.

 

Právě se děje

Další zprávy