Miguel de Cervantes y Saavedra

9. 11. 2015 13:25
Španělský prozaik, dramatik a básník, vrcholný představitel renesančního období tzv. zlatého věku španělské literatury.
Miguel de Cervantes
Miguel de Cervantes | Foto: Thinkstock

Život

Miguel de Cervantes y Saavedra se narodil 29. září 1547 v  Alcalá de Henares v rodině zchudlého šlechtice jako šesté z osmi dětí. Jeho otec byl ranhojič  a Miguel s ním putoval po celém Španělsku. Studoval ve Valladolidu, v Seville a nakonec v Madridu. V roce 1569 se dostal do Říma jako komorník kardinála. Tam se stal vojákem a nechal se najmout k námořnictvu.

Základní údaje

Narození:  29. září 1547
Úmrtí: 22. dubna 1616 Madrid

V proslulé námořní bitvě u Lepanta (Řecko) v roce 1571 přišel o levou ruku. O čtyři roky později byl zajat tureckými piráty a prodán do otroctví v Alžírsku, kde strávil pět let. Několikrát se pokusil uprchnout, nakonec ho rodiče s pomocí Řádu trinitářů vykoupili a on se mohl vrátit do Španělska. Na jeho hrdinství se však zapomnělo. Při úřednickém zaměstnání a obchodním podnikání i v osobním životě se projevil jako beznadějný smolař.

Nejznámější díla

Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha, Galatea

Ani literaturou se nedokázal uživit. V roce 1605 vyšla první část románu Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha, o němž se brzy mluvilo po celé Evropě. Než stihl dopsat druhý díl, někdo vydal pokračování, které mělo zesměšnit Dona Quijota i jeho autora. I přes tuto zlomyslnost Cervantes svůj román dopsal a nechal hlavního hrdinu zemřít, aby se už jeho postava nemohla objevit. Pokračování Dona Quijota mělo opět velký úspěch. Tohoto románu si kupodivu Cervantes moc nevážil, za hodnotnější považoval jiná svoje díla, např. Strasti Persilovy a Sigismundiny. Zemřel 22. dubna 1616 v Madridu. 17. března 2015 byl po 400 letech objeven hrob Miguela Cervantese a jeho rodiny. 

Dílo

Když se don Quijote dosyta najedl, vzal do ruky hrst žaludů, a upíraje na ně zrak, jal se hovořit takto: „Šťastná to doba a blažené časy, které nazvali staří zlatým věkem, a nikoli snad proto, že by zlato, jehož si náš věk železný tolik cení, bylo v oněch požehnaných letech dobýváno bez námahy, ale proto, že ti, kdo tehdy žili, neznali ještě slov tvoje a moje. Za onoho rajského času byly všechny věci lidem společné. Nikdo si nemusel opatřovat každodenní obživu v potu tváře, stačilo vztáhnout ruku do větví mohutných dubů, které je přímo zahrnovaly sladkými, jemně chutnajícími plody. Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha

Cervantesovo největší dílo, dvoudílný román Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha (1605, 1615), se hned po vydání setkalo s velikým ohlasem. Měla to být původně parodie na rytířské romány. Pod rukama moudrého a životem zkoušeného autora však vyrostla na všeobsáhlý obraz člověka a jeho věčné touhy po ideálu pravdy, svobody a spravedlnosti. V nerozlučné dvojici titulního hrdiny a jeho zbrojnoše Sancha Panzy vytvořil syntézu vzájemně se prostupujícího dvojího pohledu na svět, rytířství čistého srdce a zdravého rozumu. Z další Cervantesovy tvorby vynikají Příkladné novely (1613), méně významný je pastýřský román Galatea (1585), Autor si nejvíc považoval dobrodružného románu Strasti Persilovy a Sigismundiny (1617). Z dramatického díla kromě několika komedií, jako je pikareskní příběh Lišák Pedro (1615), patří k nejlepším mezihry, živé humorně laděné mravoličné výjevy předvádějící obyčejné lidské radosti a strasti.

 

Právě se děje

Další zprávy