Madonna

29. 2. 2012 14:23
Madonna, celým jménem Madonna Louise Ciccone, je jedna z historicky nejúspěšnějších popových zpěvaček, jejíž popularita příliš neupadá už od začátku osmdesátých let.
Madonna
Madonna | Foto: Reuters

Madonna, celým jménem Madonna Louise Ciccone, je jedna z historicky nejúspěšnějších popových zpěvaček, jejíž popularita příliš neupadá už od začátku osmdesátých let. Kvůli tomu, že se na vrcholu hitparád drží už zhruba dvacet let, se jí často přezdívá královna popu.

Zpěvačka za svou kariéru celosvětově prodala více než 300 milionů kopií svých nahrávek a z hlediska prodejů je vůbec nejúspěšnější hudebnicí všech dob. Ve výročním žebříčku k padesáti letům magazínu Billboard, který mapoval historicky nejúspěšnější muzikanty, se Madonna umístila na druhém místě za kapelou The Beatles.

V roce 2008 byla uvedena do Rokenrolové síně slávy.

Start kariéry jak z levného filmu

Příběh o Madonniných začátcích skoro až připomíná kýčovitý hollywoodský film. Mladé děvče z katolické rodiny muselo po smrti matky zastávat její práci, novou hospodyni nenáviděla, baletní školu mohla absolvovat jen díky získanému stipendiu a poté, co se rozhodla dobýt tancem svět, odjela do New Yorku s několika dolary v kapse.

Po několika krátkodobých pracích, doprovodnému zpívání pro různé hudebníky a krátké kariéře modelky Madonna začala se Stevem Brayem vystupovat v klubech, kde ohromila prezidenta Sire Records a získala tak svůj první hudební konktrakt.

Madonna na vzestupu

Už svým prvním eponymním albem na sebe zpěvačka strhla pozornost a i díky výrazné image zlobivé holky z ulice se stala idolem mnoha mladých holek a sexuálním symbolem osmdesátých let. Rozjíždějící se kariéru nemohly zastavit ani erotické snímky z mládí v magazínech Playboy a Penthouse a úspěchy nadále pokračovaly.

Madonna si zahrála v několika filmech, vdala se a po několika letech rozvedla s hercem Seanem Pennem a její hity jako Like a Virgin nebo La Isla Bonita stále dominovaly hitparádám.

Sexsymbol

V devadesátých letech se díky účasti na módních přehlídkách začala umocňovat pozice Madonny jakožto sexsymbolu, což zpěvačka umocnila vydáním fotografické knihy Sex o svých sexuálních fantaziích a příznačně nazvanou deskou Erotica.

Tímto krokem se zaryla nejen do mužských sexuálních fantazií, ale upoutala i pozornost mateřské společnosti Sire Records, vydavatelského koncernu Time Warner, a uzavřela s ním rekordní šedesátimilionovou smlouvu.

Obrovským úspěchem pak v devadesátých letech byl i muzikál Evita, v němž si Madonna střihla hlavní roli.

Nové tisíciletí

Pomalu stárnoucí hvězdu nezastavil ani příchod nového tisíciletí a album Music z roku 2000 se ve své době probojovalo až na místo jedna v prodejnosti amerických hudebních nosičů. Velkolepá hudební turné nakrátko přerušilo pouze uzavření sňatku s režisérem Guyem Ritchiem, ovšem z něho příliš dobrého nevzešlo. Ritchieho filmy s Madonnou totiž byly přinejlepším průměrné, vztah neustále plnil stránky bulvárních médií a v roce 2008 vyústilo rozvodem.

Na konec března pak Madonna chystá novou desku MDNA, pojmenovanou podle účinné látky party drogy extáze, a je otázkou, zda se dokáže vyrovnat s popularitou vycházejících a už vyšlých popových hvězdiček, jako je Lana Del Rey nebo množství cen ověnčená Adele.

 

Právě se děje

Další zprávy