Traktor Čeljabinsk

Aktualizováno 26. 4. 2012 10:54
Profil ruského hokejového klubu Traktor Čeljabinsk

Traktor Čeljabinsk je ruský hokejový klub, působící v Kontinentální hokejové lize.

Klub byl založen v roce 1957. S výjimkou tříletého období v 60. letech hrál Čeljabinsk nepřetržitě sovětskou nejvyšší soutěž, v sezóně 1976/1977 dokonce získal bronzovou medaili. Na začátku 90. let klub dvakrát vybojoval třetí místo v ruské Superlize, později však přišel také sestup do Vyšší hokejové ligy, kde tým působil sedm let. V roce 2008 Čeljabinsk vstoupil do KHL. Z týmu Traktoru pochází například útočník Sergej Makarov a hokejově zde vyrůstal také pozdější kouč ruské reprezentace Vjačeslav Bykov.

Ve své první sezóně v KHL Čeljabinsk obsadil v Tarasovově divizi čtvrté místo, v play-off však v prvním kolem nestačil na Atlant Moskevská oblast. Ve druhém ročník klub nastupoval v Charlamově divizi a skončil znovu čtvrtý a znovu vypadl v prvním kole play-off, když prohrál s Metallurgem Magnitogorsk. V sezóně 2010/2011 se Traktor do vyřazovacích bojů poprvé neprobojoval, když v Charlamově divizi skončil až pátý. Zatím poslední ročník je však pro klub z jihozápadu Ruska nejúspěšnější v historii, tým získal Kontinentální pohár za vítězství v základní části (113 bodů). V závěrečné fázi soutěže nejprve vyřadil Chanty-Mansijsk 4:1 na zápasy, poté si poradil i s Ak Bars Kazaň a nad jeho síly byl až v konferenčním finále Avangard Omsk.

Za klub z Čeljabinsku nehrávalo příliš českých hráčů. Nejdéle tu působil útočník Marek Vorel a obránce Jan Platil, v roce 2010 je doplnil Petr Vampola. V ročníku 2011/2012 byl jediným českým zástupcem v týmu Jan Bulis. Oporami mužstva v této sezóně byli brankář Michael Garnett, který v základní části pustil v průměru méně než dvě branky za zápas, obránce Alexander Rjazancev, druhý neproduktivnější zadák soutěže, a útočníci Jevgenyj Kuzněcov, Konstantin Panov a Petri Kontiola.

 

Právě se děje

Další zprávy