Tomáš Žižka

25. 4. 2012 16:28
Profil českého hokejového obránce Tomáše Žižky

Tomáš Žižka je český hokejový obránce, několikanásobný reprezentant, který v sezóně 2011/2012 oblékal dres brněnské Komety.

První hokejové krůčky udělal Žižka ve Zlíně, za který také nastupoval čtyři sezóny v extralize. Poté se však rozhodl využít draftu Los Angeles Kings z roku 1998 a odešel na farmu do Manchesteru. Po skoro dvouletém působení se dočkal, když si připsal prvních deset zápasů v Národní hokejové lize (bilance 0+3). Podobnou bilanci měl i v dalším roce, kdy opět pendloval mezi farmou a prvním týmem Králů, v jejichž dresu v NHL zaznamenal v 15 zápasech pět bodů za dva góly a tři přihrávky. Žižka však zřejmě s tímto působením za mořem nebyl spokojen, proto volil návrat do Evropy. Nejprve si vybral Rusko, respektive Spartak Moskva, v půli sezóny se však stěhoval do Slavie. S ní zaznamenal svoje dosavadní největší úspěchy v kariéře, když získal extraligový titul v sezóně 2007/2008, kdy byl také vyhlášen nejlepším obráncem i nejlepším mužem, co se týče plus/mínus bodů (+30). Za sešívané hrál Žižka až do konce minulé sezóny, kdy volil návrat zpět na Moravu, konkrétně do brněnské Komety. S ní po relativně nepovedené základní části (v níž však byl nejlépe střílejícím obráncem) dokráčel v play-off až do finále, kde podlehl Pardubicím.

Žižka hrál na větší reprezentační akci zatím jen za juniory, s nimiž absolvoval mistrovství světa v sezóně 1998/1999. Za seniorský národní tým nastupoval většinou k přípravným zápasům či duelům Euro Hockey Tour. Celkově má na svém kontě před českými hokejovými hrami v roce 2012 21 startů v národním dresu s bilancí dvou gólů a čtyř přihrávek.

Žižka je vysoký 188 centimetrů a váží 95 kilogramů.

 

Právě se děje

Další zprávy