Salavat Julajev Ufa

26. 3. 2012 12:14
Profil ruského hokejového klubu Salavat Julajev Ufa

Salavat Julajev Ufa je ruský hokejový klub, hrající Kontinentální hokejovou ligu.

Založen byl v roce 1957. Vyhrál jednou ruskou Superligu, v roce 2008, a od stejného roku také působí v KHL. Gagarinův pohár, tedy titul mistra KHL, získal jednou, v roce 2011.

V prvním ročníku 2008/2009 se stala Ufa po základní části nejlepším týmem, v play-off však překvapivě nestačila už v prvním kole na Omsk. Stejného úspěchu, tedy zisku Kontinentálního poháru pro vítěze základní části, dosáhla i o rok později. V následném play-off si vedla o něco lépe, když se dostala až do konferenčního finále, v němž však nestačila na pozdějšího vítěze Kazaň. Ve své třetí sezóně skončila Ufa ve východní konferenci "až" na třetím místě (v Černyševově divizi skončila druhá), v play-off však porazila postupně Novosibirsk, Kazaň, Magnitogorsk a Mytišti a radovala se ze zisku titulu mistra KHL. V zatím poslední sezóně 2011/2012 dopadla Ufa v základní části dosud nejhůře, skončila pátá na východě, a v prvním kole vyřazovacích bojů nestačila na svého osudového soupeře z Kazaně.

Za Ufu hrála v minulosti řada českých a slovenských hráčů, nejdéle zde působil obránce Miroslav Blaťák (v sezóně 2011/2012 zde hrál již pátým rokem), který se také radoval ze zisku titulu v KHL. Od sezóny 2010/2011 v týmu působí útočník Jakub Klepiš, v následujícím ročníku do týmu přestoupil obránce Jakub Nakládal. Ze slovenských hráčů v týmu nastupovali Tomáš Starosta a Richard Stehlík. Mezi opory týmu v ročníku 2011/2012 patřili útočníci Alexander Radulov, nejproduktivnější hráč soutěže, Oleg Saprykin, Viktor Kozlov, Sergej Zinovjev, Maxim Sušinskyj či obránce Vytalij Proškin.

 

Právě se děje

Další zprávy