Josef Vašíček

8. 9. 2011 9:10
Český hokejový reprezentant a hráč ruského týmu Lokomotiv Jaroslavl, Josef Vašíček, zemřel 7. září během leteckého neštěstí, ke kterému došlo nedaleko letiště v Jaroslavli.

Český hokejový reprezentant a hráč ruské Jaroslavle,Josef Vašíček, zahynul během leteckého neštěstí, ke kterému došlo 7. září 2011 nedaleko letiště v Jaroslavli. Spolu s ním přišli o život i další hráči týmu Lokomotivu, včetně Čechů Jana Marka a Karla Rachůnka a Slováka Pavola Demitry.

Reprezentace

Za českou reprezentaci odehrál Josef Vašíček 68 zápasů - trefil se v nich celkem dvanáctkrát.

První reprezentační úspěch přišel už v roce 2000, kdy s juniorským týmem získal zlatou medaili na mistrovtsví světa. Za seniorskou reprezentaci nastoupil o tři roky později, na MS ve Finsku, kde skončili Češi na čtvrtém místě.

V roce 2004 hrál s českým týmem v semifinále Světového poháru. O rok později si z MS ve Vídni odnesl, spolu se svými spoluhráči, zlatou medaili.

Kromě toho se zúčastnil také MS ve Švýcarsku v roce 2009 (šesté místo) a o rok později Zimních olympijských her ve Vancouveru. Zde však český tým vypadl ve čtvrtfinále s týmem Finska.

Kariéra

V roce 1998 ho ve čtvrtém kole, na 91. místě, draftovala Carolina Hurricanes, tým zámořské NHL.

Dvě sezóny, mezi lety 1998 a 2000, hrál za juniorský hokejový tým Sault Ste. Marie Greyhounds (jeden z týmů hrajících Ontario Hockey League). V sezóně 2000 - 01 hrál nejprve v IHL za tým Cincinnati Cyclones, načež se probojoval až do sestavy týmu Carolina Hurricanes, se kterou si zahrál i v play-off. V tomto týmu strávil pět sezón, jen v době přerušení NHL se na chvíli vrátil do Česka, kde oblékl dres pražské Slavie.

V sezóně 2005 - 2006 získal s týmem Caroliny Stanley cup. Jeho forma se ale zhoršila a v průběhu následující sezóny byl vyměněn do klubu Nashville Predators. Následující sezónu, poslední v NHL, oblékal dres klubu New York Islanders.

Vzhledem k nezlepšující se formě odešel do ruské KHL, konkrétně do Lokomotivu Jaroslavl, kde se mu opět začalo dařit. Sezóna 2011 - 2012 měla být jeho čtvrtou, odehranou za tento tým.

Osobní informace

Josef Vašíček se narodil 12. září 1980 v Havlíčkově Brodě.

Nosil dres s číslem 63.

 

Právě se děje

Další zprávy