Jelena Isinbajevová

9. 2. 2012 23:49
Profil ruské tyčkařky Jeleny Isinbajevové

Jelena Isinbajevová je ruskou atletkou - skokankou o tyči.

Isinbajevová je dvojnásobnou olympijskou vítězkou a držitelkou světového rekordu ve své disciplíně (506 centimetrů). Je zároveň první ženou, která kdy překonala pětimetrovou hranici.

Hvězdnou dráhu zahájila ruská výškařka jako dvacetiletá, kdy na mistrovství Evropy v roce 2002 získala stříbrnou medaili. Další sezónu již zaznamenala tři medailové zisky - nejprve na halovém mistrovství světa v britském Birminghamu, kde získala stříbro, které následovalo zlato na mistrovství Evropy atletů do 23 let v polské Bydhošti a ročník završila bronzem na seniorském mistrovství v Paříži na konci srpna.

Pak až do roku 2008 neměla konkurenci - vyhrála obě olympiády i všechny venkovní i halová mistrovství světa. Přidala k nimi ještě zlato z mistrovství Evropy v roce 2006 i její halové obdoby z předešlého roku. Třikrát se v tomto období také stala Atletkou Evropy i Atletkou světa. V roce 2009 překonala svůj dosavadní světový rok a stanovila novou hodnotu na 506 centimetrů.

Rok 2009 se jí však jinak příliš nepodařil, zakončila jej bez medailového zisku a rozhodla se pro pauzu. Na závodiště se vrátila v únoru 2011 vítězstvím na mítinku v Moskvě. Na konci července se jí ještě podařilo vyhrát mítink zlaté ligy ve Stockholmu, na následném mistrovství světa však skončila až šestá. Jejím maximem z roku 2011 je 476 centimetrů.

Podobně jako řada českých atletů je Isinbajevová v Rusku reprezentantkou armádního klubu a má dokonce hodnost kapitánky. V Rusku je tváří firem Toshiba a Lady Speed Stick. Vystudovala magisterský program na volgogradské státní akademii a nyní pokračuje ve studiu na doněcké technické univerzitě.

Isinbajevová měří 174 centimetrů a váží 65 kilogramů.

 

Právě se děje

Další zprávy