HC Kometa Brno

Aktualizováno 23. 4. 2012 15:00
je týmem hrajícím v Tipsport extralize ledního hokeje v sezóně 2011/2012

Umístění v sezóně 2011/12: 2. místo

Brno vstoupilo do sezóny 2011/12 s novým trenérem Zdeňkem Venerou. Jeden z nejúspěšnějších klubů československé hokejové historie udělal po neúspěšné sezóně 2010/11 v kádru velkou ´čistku´. Jedenáctinásobný mistr republiky se rozloučil se sedmi hráči a mužstvo oživilo devět nových tváří. Odešel mimo jiné veterán Jiří Dopita a do Ruska zamířila jedna z největších opor Komety, útočník Marek Kvapil. V KHL oblékl dres Dynama Moskva. Kometě se tak rozpadla nejúdernejší dvojice Kvapil - Radim Hruška. Mezi devíti posilami zaujala především tři známá jména. Z ruského Nižného Novgorodu přišel útočník Leoš Čermák, z Liberce útočník Andrej Podkonický a ze Slavie Praha obránce Tomáš Žižka. Brnu se podařilo udržet vyrovnanou brankářskou dvojici Sasu Hovi, Jiří Trvaj.

Základní část

Kometa se celou sezónu pohybovala na hraně postupu do předkola play-off, po první čtvrtině byla osmá, poté dvakrát desátá, nakonec však vybojovala osmé místo s výhodu domácího prostředí proti devátému Kladnu. Kometa si připsala zajímavou statistiku při hře v nestejném počtu hráčů na ledě - patřila na jednu stranu k týmům s nejhorší efektivitou využití přesilovek, naopak dala ze všech týmů nejvíce gól při vlastním oslabení. Kometa si připsala také jeden neslavný primát, a to nejtrestanějšího týmu soutěže, za což může i kontroverzní duel ve Zlíně ve 26. kole, při kterém došlo k hromadné bitce. Do individuálních statistik se nejtučnějším písmem zapsal Leoš Čermák, který si v jednom zápase připsal nejvíce bodů - 6, v zápase 47. kola proti Vítkovicím.

Play-off

Přesným opakem úvodních dvaapadesáti kol byly vyřazovací boje, v nich se totiž brněnský klub stal největším překvapením a dostál svému jménu Kometa. Poté, co nikterak překvapivě vyřadil v předkole Kladno, se v prvním kole postaral o prvotřídní senzaci, když po šesti zápasech vyřadil vítěze základní části pražskou Spartu. Tým se neuveřitelně semknul, našel ve svém středu tahouny typu Jiřího Trvaje, Tomáše Divíška (nejproduktivnější hráč play-off) , Radima Bičánka, Romana Erata či Tomáše Svobody (dva nejlepší střelci soutěže), a svoji spanilou jízdu skončil až ve finále, když předtím v semifinále vyřadil už po pěti zápasech Plzeň a ve vyvrcholení soutěže nestačil na Pardubice. Mužstvo decimovala četná zranění a také únava, vždyť Kometa odehrála 20 zápasů.

Kometa hraje svá utkání v Kajot aréně s kapacitou 7200 diváků s 4200 místy k sezení a 3000 k stání.

Opory a hvězdy: Sasu Hovi, Jiří Trvaj - Tomáš Žižka, Radim Bičánek - Leoš Čermák, Miroslav Holec, Róbert Petrovický.

Web: www.hc-kometa.cz

Návrat na wiki play off

 

Právě se děje

Další zprávy