Tomáš Pekhart

2. 2. 2012 2:29
Profil českého fotbalového útočníka Tomáše Pekharta

Tomáš Pekhart je český fotbalový reprezentant a útočník německého klubu FC Norimberk.

Pekhart se narodil v Sušici a zde také s fotbalem začínal. Přes Klatovy a Slavii Praha se pak dostal až do anglického Tottenhamu Hotspur. V dresu Kohoutů se sice do nejvyšší soutěže nedostal, byl však poslán na hostování do Southamptonu, v jehož dresu odehrál devět zápasů v Premier League. Další Pekhartovy kroky vedly do Slavie Praha. Za sešívané nastoupil k 16 zápasům a připsal si tři góly. Po ročním působí se však vrátil do Velké Británie, odkud se obratem vracel zpět - avšak nikoliv do Edenu, ale na jablonecký stadion Na Střelnici. Na severu Čech se Pekhart chytil především v podzimní části sezóny 2010/2011, kdy za 16 zápasů vstřelil 11 gólů (celkem 34 zápasů a 15 gólů) a vysloužil si zájem pražské Sparty. Ta si jej proto "pořídila" na hostování a Pekhart se jí odvděčil sedmi přesnými trefami v 11 zápasech. Po konci sezóny jej však Jablonec stáhl a následně prodal do bundesligového Norimberku. V něm Pekhart do 2. února 2012 nastoupil k 19 zápasům a vsítil čtyři branky.

Reprezentační dres Pekhart poprvé oblékl 22.5.2010 v přátelském utkání proti Turecku, stabilním členem kádru národního mužstva se však stal až v roce 2011. V základní sestavě například odehrál oba zápasy úspěšné baráže o Euro 2012 proti Černé Hoře. Celkem má na svém kontě osm reprezentačních startů, dosud (2.2.2012) však bez vstřelené branky.

Pekhart je vysoký 195 centimetrů a váží 88 kilogramů. Svoji výšku také patřičně využívá při hlavičkových soubojích, ze kterých střílí řadu gólů.

 

Právě se děje

Další zprávy