Marek Matějovský

31. 1. 2012 19:32
Profil českého fotbalového záložníka Marka Matějovského

Marek Matějovský je český fotbalový reprezentant a záložník Sparty Praha.

Matějovský se narodil ve Staré Boleslavi, kde také s fotbalem začínal. Ještě v devíti letech se přemístil v rámci dvojměstí do Brandýsa nad Labem a od roku 1994 je hráčem Mladé Boleslavi. Za ní také odehrál první mistrovské zápasy v druhé lize. Město automobilů opustil jen krátce v letech 2001-2003, kdy si vyzkoušel první ligu v Jablonci (6 zápasů, bez vstřelené branky), ale po roce a půl se vrátil zpět do středních Čech. Mladoboleslavskému celku následně pomohl k postupu do první ligy a setrval v něm až do roku 2008 (celková bilance v modrobílém dresu Boleslavi činí 143 zápasů a 10 branek).

Pak však přišla nabídka z anglického druholigového Readingu a Matějovský se stěhoval na Ostrovy. Zde setrval dva roky (nastoupil k jedenapadesáti utkáním a vsítil dvě branky) a volil návrat zpět. Nevybral si však mateřský klub, ale zlákalo jej vábení pražské Sparty. Za tu nastupuje i na začátku roku 2012, do konce ledna tohoto roku si za ní připsal 57 odehraných zápasů a tři vstřelené branky.

Reprezentační dres obléká Matějovský s přestávkami od roku 2007. Celkem má na svém kontě na začátku roku 2012 deset startů a jednu vstřelenou branku v památném utkání kvalifikace na Euro 2008 proti Německu.

Matějovský je typem konstruktivního záložníka, jehož hlavním úkolem je rozdělovat balóny nabíhajícím útočníkům. Uplatní se také při rozehrávání standardních situací.

Matějovský měří 177 centimetrů a váží 72 kilogramů.

 

Právě se děje

Další zprávy