FK Teplice

13. 2. 2012 16:42
Profil fotbalového klubu FK Teplice

FK Teplice je dlouholetý účastník nejvyšší fotbalové soutěže Gamrinus ligy.

Počátky teplického fotbalu sahají do roku 1945, kdy čtveřice zakladatelů obnovila předválečný klub. První účast v nejvyšší soutěži si Teplice připsaly v sezóně 1948. Po pětiletém působení však byl podkrušnohorský oddíl administrativně přeřazen do nižší soutěže a návrat mezi elitu mu trval dalších jedenáct let. Od roku 1964 pak působil v první lize dalších patnáct ročníků.

Konec sedmdesátých let však znamenal opětovný sestup o jedno patro níže a na začátku 90. let následoval dokonce pád do třetí nejvyšší soutěže. Tehdy teplický fotbal procházel i ekonomickými problémy v důsledku odchodu hlavního partnera - teplických skláren. Poté se klub, již s oporou Pavlem Verbířem, dokázal prokousat zpět do druhé ligy a s ní přišel i návrat silného sponzora. Od roku 1996 pak má teplický klub opět prvoligovou příslušnost.

Největšího úspěchu Teplice dosáhly v sezóně 1998/1999, kdy se umístily na druhém místě a probojovaly se do předkola Ligy mistrů. Pohárovou příslušnost si udržovaly i nadále - v roce 2002 postoupily do semifinále Intertoto Cupu a v sezóně 2003/2004 se jako vítěz Poháru ČMFS dostaly přes silné FC Kaiserslautern a Feynoord Rotterdam do 3. kola Poháru UEFA. Medailového umístění v domácí soutěži tepličtí fotbalisté dosáhli ještě v sezóně 2004/2005 (3. místo), v roce 2009 kromě toho podruhé získali český pohár. Do jarní části sezóny 2011/2012 půjde klub ze sedmé příčky.

Nejslavnějšími hráči historie jsou Přemysl Bičovský, Pavel Verbíř, Edin Džeko a krátce na severu Čech působící Josef Masopust. Mezi nejznámějšími trenéry pak patří Dušan Uhrin, František Cipro, František Straka a současný trenér Petr Rada.

 

Právě se děje

Další zprávy