Dynamo Moskva

Aktualizováno 26. 4. 2012 10:45
Profil ruského hokejového týmu Dynamo Moskva

Dynamo Moskva, oficiálně nazvané Sjednocený hokejový klub Dynamo, je ruský klub, hrající od sezóny 2010/2011 Kontinentální hokejovou ligu.

Moskevský klub navazuje na stejnojmenného předchůdce, založeného v roce 1946, který hrál první dva ročníky, a poté se sloučil s dalším celkem HC MVD Balašika. Dynamo v prvním roce nastupovalo v Černyševově divizi, Balašika v Tarasovově. Zatímco moskevskému klubu se dařilo, skončil ve skupinové fázi na druhém místě a v play-off došel až do semifinále, v němž vypadl s Kazaní, Balašika se do play-off neprobojovala. Druhý rok se moskevský celek v rámci reorganizace přestěhoval do Bobrovovy divize, Balašika zůstala Tarasovově. Oběma celkům se dařilo, Dynamo bylo ve skupině druhé (v konferenci třetí), Balašika jí dokonce vyhrála. Ve vyřazovací části si oba týmy vedly rozdílně, zatímco Dynamo vypadlo již v prvním kole s městským rivalem Spartakem, Balašika dokráčela až do finále, v němž podlehla po sedmizápasové bitvě Kazani.

Sloučený celek pak nastupoval v Bobrovově divizi, kterou v následujícím ročníku vyhrál, ve čtvrtfinále play-off západní konference však překvapivě vypadl s Dinamem Riga. Z dobré pozice šel tým i v sezóně 2011/2012, kdy skončil na západě třetí. V prvním kole si poradil s Dinamem Minskem 4:0, v konferenčním semifinále pak zdolal nižnyj Novgorod 4:2. O velkou senzaci se však tým z hlavního města postaral ve finále Západní konference, když hladce po čtyřech zápasech vyřadil favorita soutěže, SKA Petrohrad. Ve finále pak Dynamo svedlo sedmizápasovou bitvu s Omskem, která pro něj nakonec http://aktualne.centrum.cz/sportplus/hokej/zahranicni/clanek.phtml?id=742539 dopadla úspěšně a znamenala pro něj zisk Gagarinova poháru.

Za Balašiku, resp. Dynamo Moskva, hrála v minulosti řada českých a slovenských hráčů. V ještě původním celku nastupoval Jiří Marušák, Petr Kalus, Filip Novák a Martin Štrba, za moskevský tým pak Pavel Rosa, Tomáš Harant, Petr Čajánek, Karel Rachůnek a Jiří Hudler, v sezóně 2011/2012 v týmu působili Marek Kvapil, Jakub Klepiš, Filip Novák, Dominik Graňák a Juraj Kolník. Jeden rok moskevský celek trénoval Vladimír Vůjtek. Oporami týmu v sezóně 2011/2012 byli také brankář Alexander Jerjomenko, obránce Maxim Solovjov a útočníci Sergej Konkov a Leo Komarov.

 

Právě se děje

Další zprávy