Dinamo Minsk

27. 3. 2012 10:31
Profil běloruského hokejového týmu Dinamo Minsk

Dinamo Minsk je běloruský hokejový klub, působící v Kontinentální hokejové lize.

Založen byl v roce 1976. Jeho největšími úspěchy jsou titul běloruského šampiona v roce 2007 a vítězství ve Spenglerově poháru v roce 2009.

V KHL nastupuje Minsk od jejího prvního ročníku 2008/2009. V něm obsadil třetí místo od konce a do vyřazovacích bojů se nedostal. Podobně si běloruský klub vedl o rok později, kdy v Bobrovově divizi skončil poslední, na západě celkově předposlední. Do play-off se Dinamo Minsk poprvé probojovalo v sezóně 2010/2011, kdy o bod předstihlo Nižnyj Novgorod a kvalifikovalo se z osmého místa do vyřazovacích bojů. V nich narazilo na druhý nejlepší tým základní části z Jaroslavle, kterému sebralo tři zápasy a vynutilo si sedmý zápas. V něm však dominoval favorit a Bělorusové se s play-off loučili. V zatím posledním ročníku 2011/2012 si Minsk postup do závěrečné fáze soutěže v klidu pohlídal, zajistilo mu jej šesté místo na západě, a přestože v konferenčním čtvrtfinále prohrál se svojí moskevskou jmenovkyní jasně 0:4, šlo o jeho nejúspěšnější sezónu.

Minský klub pravidelně reprezentuje řada českých a slovenských hokejistů. Průkopníkem byl v sezóně 2009/2010 Martin Ševc, o rok později Tomáš Mojžíš, Petr Sýkora, Slováci Jozef Stümpel a Peter Podhradský, a trenér Marek Sýkora. Poslední ročník 2011/2012 oblékali dres s bizonem na prsou Zbyněk Irgl (druhý nejproduktivnější hráč týmu), Lukáš Krajíček, Libor Pivko, Slováci Jaroslav Obšut (nejproduktivnější obránce týmu), Ladislav Nagy, Peter Podhradský (druhý nejproduktivnější obránce týmu) a Tomáš Slovák. Trenérem mužstva byl dále Marek Sýkora. Dalšími oporami týmu byli obránce Jere Karalahti a útočníci Teemu Laine, Geoff Platt, Daniel Corso a Charles Linglet.

 

Právě se děje

Další zprávy