CSKA Moskva

22. 3. 2012 14:07
Profil ruského hokejového týmu CSKA Moskva

CSKA Moskva je ruský hokejový klub, účastník Kontinentální hokejové ligy.

Založen byl v roce 1946 jako armádní celek a z jeho lůně vyšla řada slavných hokejistů, mezi jinými Pavel Bure, Sergej Fjodorov, Vjačeslav Fetisov, Nikolaj Chabibulin, Vladimír Konstantinov, Alexandr Mogilnyj nebo Vladislav Treťjak. Byl nejúspěšnějším týmem sovětské éry, v níž získal dvaatřicetkrát mistrovský titul, ke kterému přidal dvacet triumfů v Evropské hokejové lize. V samostatné ruské lize získal jen pohár pro vicemistra hned v úvodní sezóně 1991/1992.

V KHL působí hned od jejího začátku v roce 2008, a to v Západní konferenci, nejdříve v Tarasově, a od druhého ročníku v Bobrovově divizi. V prvním roce svoji skupinu vyhrál, ve čtvrtfinále play-off však skončil na svém městském rivalovi Dynamu Moskva. O rok později obsadil v Bobrovově divizi po základní části čtvrté místo a v konferenčním čtvrtfinále vypadl s HC MVD Balašicha. V následné sezóně se do play-off ani nedostal, když se umístil na předposledním místě v konferenci. V zatím posledním ročníku 2011/2012 se do vyřazovacích bojů probojoval až z posledního postupového místa a skončil hned v konferenčním čtvrtfinále na lídrovi západní části soutěže z Petrohradu.

Za CSKA nastupovala v historii řada českých a slovenských hráčů, z poslední doby například Martin Štrbák, Karel Pilař nebo Jan Marek. K oporám týmu v sezóně 2011/2012 patřil slovenský brankář Rastislav Staňa, obránce Alexandr Guskov a útočníci Sergej Širokov, Ilja Zubov a Denis Parshin. Za CSKA v posledním ročníku nastupoval také český obránce Petr Čáslava a slovenský útočník Tomáš Surový. Trenérem týmu byl slovenský kouč Julius Šupler.

 

Právě se děje

Další zprávy