Barys Astana

27. 3. 2012 15:09
Profil kazašského hokejového klubu Barys Astana

Barys Astana je kazašský hokejový tým, působící v Kontinentální hokejové lize.

Založen byl v roce 1999. Do roku 2007 působil klub v kazašské nejvyšší soutěži, pak hrál rok ruskou druhou nejvyšší soutěž a následně byl přijat do KHL.

První ročník KHL zakončila Astana na celkovém 15. místě po základní části, čímž si zajistila postup do vyřazovacích bojů. Zde však vypadla již v prvním kole po třech zápasech s Kazaní. V dalším sezóně skončil tým třetí v Černyševově divizi (celkově šestý na východě), ale v play-off ztroskotal opět v konferenčním čtvrtfinále s Kazaní. V ročníku 2010/2011 vybojovala Astana v základní části sedmé postupové místo na východě, které jí přisoudilo opět neoblíbeného soupeře z Kazaně, se kterým Barys prohrál opět bez jediného vyhraného zápasu. Zatím poslední ročník 2011/2012 znamenal pro tým z kazašského hlavního města šesté místo na východě po základní části a následný sedmizápasový souboj v prvním kole play-off s Magnitogorskem, který však dopadl lépe pro ruský tým. Pro Astanu tak již počtvrté po sobě skončila sezóna již v prvním kole vyřazovacích bojů.

Nejvytrvalejšími českými a slovenskými reprezentanty v kazašském týmu byli Tomáš Klouček a Jozef Stümpel (oba tři sezóny), od sezóny 2010/2011 v týmu působí Jiří Novotný a Lukáš Kašpar, které v posledním ročníku doplnil ještě Kamil Kreps. Oporou týmu v sezóně 2011/2012 byl dále obránce Kevin Dallmann, který si připsal neuvěřitelných 54 bodů v 53 zápasech, čímž se stal nejen druhým nejproduktivnějším hráčem týmu, ale také suverénně nejlepším mezi všemi obránci KHL a celkově šestým v celé soutěži. Toho doplňoval ještě útočník Brandon Bochenski, nejproduktivnější hráč týmu, Dustin Boyd a Nigel Dawes.

 

Právě se děje

Další zprávy