Avangard Omsk

Aktualizováno 26. 4. 2012 10:48
Profil ruského hokejového týmu Avangard Omsk

Avangard Omsk je ruský tým, působící v Kontinentální hokejové lize.

Klub vznikl v roce 1955, vyhrál jednou ruskou Superligu, v roce 2004, a následně i Pohár evropských šampionů. Do KHL vstoupil hned od začátku, tedy od roku 2008.

V prvním roce se do play-off nominoval z poslední možné, šestnácté pozice (působil v Charlamově divizi) a v prvním kole vyřazovacích bojů překvapivě vyřadil lídra soutěže Salavat Julajev Ufa. Ve čtvrtfinále však již nestačil na Kazaň. O rok později se Omsk do závěrečné fáze soutěže dostal z pátého místa ve Východní konferenci (druhého v Černyševově divizi), v konferenčním čtvrtfinále však vypadl s Nižněkamskem. Základní část sezóny 2010/2011 byla pro Omsk nejúspěšnější, když jí celou vyhrál, v konferenčním semifinále však vypadl 4:3 na zápasy s Magnitogorskem. V zatím posledním ročníku Omsk opanoval Černyševovu divizi a dostal se až do finále (postupně vyřadil Chamabrovsk, Magnitogorsk a Čeljabinsk), v němž však vypadl 4:3 nestačil na Dynamo Moskva.

Omsk je tradičním útočištěm českých hokejistů. Ve vítězné sezóně 2003/2004 v jeho dresu nastupovali Jaroslav Bednář, Pavel Patera a Tomáš Vlasák, celkem čtyři roky zde působil i nejslavnější český hokejista Jaromír Jágr, poloviční dobu pak Jakub Klepiš. V poslední sezóně 2011/2012 byli českými zástupci v týmu Roman Červenka, Martin Škoula a pět zápasů zde odehrál také slovenský obránce Radoslav Suchý. Mezi největší opory týmu kontroverzního trenéra Raimo Summanena (ten vystřídal v průběhu sezóny českého trenéra Rostislava Čadu) patřili v uplynulé sezóně brankář Karri Ramo, jeden z šestice mužů, kteří v průměru dostali méně než dva góly na zápas, dále obránci Anssi Salmela a Anton Bělov a útočníci Alexander Perezhogin, Alexander Frolov, Alexander Popov, Alexej Kaljužnyj či Sergej Kalinin.

 

Právě se děje

Další zprávy