Ak Bars Kazaň

27. 3. 2012 12:11
Profil ruského hokejového klubu Ak Bars Kazaň

Ak Bars Kazaň je ruský (tatarský) hokejový klub, působící v Kontinentální hokejové lize.

Založen byl v roce 1956 a v sovětské éře působil na pomezí dvou nejvyšších soutěží. S rozpadem Sovětského svazu se však napevno usadil v nejvyšší ruské soutěži a stal se jejím vítězem v sezónách 1997/1998 a 2005/2006. V té době hráli za tatarský tým hráči jako Alexej Morozov, Sergej Zinovjev, Danis Zaripov, Alexej Kovalev, Ilja Kovalčuk nebo kanadští hokejisté Vincent Lecavalier a Dany Heatley, které klub nakoupil u příležitosti stého výročí města. Kazaňskými odchovanci jsou například Denis Archipov nebo Danis Zaripov. Do KHL Kazaň vstoupila v roce 2008.

První ročník byl pro klub nadmíru úspěšný, v základní části skončil na druhém místě, v play-off pak postupně vyřadil Astanu, Omsk a Dynamo Moskva a ve finále udolal v sedmizápasové bitvě Lokomotiv Jaroslavl. Ve druhé sezóně skončil tým ve východní konferenci na třetím místě (druhý v Charlamově divizi), v play-off však opět neměl konkurenci - v prvním kole si poradil opět s Astanou, v konferenčním semifinále porazil poměrem 4:2 Magnitogorsk a stejným výsledkem skončil i následný střet s Ufou. Ve finále se Kazaň utkala s Balašichou, kterou zdolala opět v maximálním počtu sedmi zápasů a stala se podruhé za sebou držitelem Gagarinova poháru.

Ve třetím ročníku Kazaň vyhrála svoji Charlamovu divizi a do vyřazovacích bojů šla z druhého místa v konferenci. V prvním kole si poradila se svým oblíbeným soupeřem s Astany, ve druhém kole však poprvé poznala ve vyřazovacích bojích přemožitele, kterým se stal pozdější celkový vítěz ligy Salavat Julajev Ufa. V zatím posledním roce obsadila Kazaň v Charlamově divizi třetí místo, celkově čtvrté na východě, a v prvním kole play-off oplatila poslední vyřazení Ufě. V dalším kole však nestačila na Čeljabinsk, kterému podlehla 2:4 na zápasy.

Za Kazaň v minulosti nastupovalo několik českých hráčů, v sezóně 2006/2007 to byl obránce Jan Novák, o rok později pak útočník Petr Čajánek. Na konci sezóny 2009/2010 se z titulu radoval Slovák Roman Kukumberg, v dalším ročníku hrál v Tatarstánu Marcel Hossa a třináct zápasů v sezóně 2011/2012 odehrál v kazaňském dresu Josef Straka. K oporám týmu v tomto ročníku patřili brankář Petri Vehanen, obránci Konstantin Kornějev, Ilja Nikulin a Jevgenyj Medveděv a útočníci Alexej Morozov, Danis Zaripov a Niko Kapanen.

 

Právě se děje

Další zprávy