Demagog.cz

7. 3. 2012 13:12
Studentský web Demagog.cz má ověřovat pravdivost výroků, které pronesou politici v pořadu Otázky Václava Moravce.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Mluví politici pravdu? Od 7. března si to veřejnost bude moci ověřit na nových webových stránkách Demagog.cz. Každé úterý se na nich po odvysílání diskusního pořadu Otázky Václava Moravce objeví výroky politiků, které budou zařazené do čtyř kategorií: pravda, nepravda, neověřitelné nebo zavádějící. Jednotliví politici budou mít na webu i vlastní statistiky pravdivosti.

Ověřování výroků politiků provádí bezplatně skupina jedenácti analytiků z řad studentů Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Organizátoři vycházejí z dvouletého působení stánek Demagog.sk, který ověřuje faktické výroky politiků ve třech slovenských diskuzních pořadech.

Demagog.cz se bude zabývat pouze faktickými výroky, které je možné zkontrolovat z více zdrojů. Na webu se hodnocení výroku objeví i se zdroji a bude otevřeno pozdější diskuzi.

Projekt se inspiroval také americkými stránkami Factcheck.org a Politifact.com. Finance na provoz projektu Demagog.cz, jehož roční rozpočet činí přibližně půl milionu korun, získali studenti z programu Mládež v akci a z grantu organizace Open Society Fund. Organizátoři výhledově plánují kontrolu výroků i v dalších diskuzních pořadech.

 

Právě se děje

Další zprávy