Temný rytíř povstal

27. 7. 2012 12:50
Temný rytíř povstal je závěrečným dílem filmové trilogie o Batmanovi režírované Christopherem Nolanem. Úhlavním nepřítelem netopýřího muže se stal maskovaný padouch Bane.
Z filmu Temný rytíř povstal.
Z filmu Temný rytíř povstal. | Foto: Warner Bros

Temný rytíř povstal je závěrečným dílem filmové trilogie o Batmanovi režírované Christopherem Nolanem. Úhlavním nepřítelem netopýřího muže se stal maskovaný padouch Bane s dokonale promyšleným plánem, jak ovládnout dějiště batmanovského světa - fiktivní město Gotham.

Hlavní role ztvárnili herci Christian Bale, Gary Oldman, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt a Anne Hathaway. Českou premiéru měl snímek 26. července 2012.

Završení Nolanovy trilogie

Nolanova trilogie je vlastně už několikátým filmovým zpracování slavného komixu o Batmanovi. Poprvé se na obrazovce hrdina objevil v pravděpodobně nechtěně komickém seriálu z šedesátých let. Reputaci ve světě pohyblivých obrázků mu ale pak napravil na přelomu devadesátých let režisér Tim Burton, na něhož už o něco méně úspěšně navázal Joel Schumacher.

Nolan Batmanův svět ve své trilogii restartoval a zjednodušeně řečeno jej polidštil - zbavil jej řady komiksových atributů. Díky tomu si trilogie našla řadu příznivců i odpůrců, první skupina však jasně převažuje a filmy figurují vysoko v různých filmových databázích jako je ČSFD nebo IMDB.

Tragédie při americké premiéře

Premiéru v americkém městě Denver skončila tragickou událostí poté, co do kina nouzovým východem vtrhl 24letý ozbrojený muž v plynové masce a začal pálit kolem sebe. Zasáhl celkem 71 lidí, z nichž 12 zemřelo.

Díky výrazné stylizaci střelce (plynová maska, načerveno nabarvené vlasy) vyvstala mediálně vděčná diskuze, zda násilí ve filmech může mít na jedince negativní vliv. Útočník James Holmes byl dle některých médií inspirován Jokerem, dle dalších Banem, ovšem přirovnání k filmovým postavám bylo přinejmenším hodně volné.

Ve střelcově domě bylo později nalezeno množství výbušnin. Nyní s Holmesem probíhá soudní proces a hrozí mu až trest smrti.

Pokračování

Snímkem Temný rytíř povstal dokončil Christopher Nolan svou trilogii o Batmanovi a podle všeho se k ní ani on ani představitel hlavní role Christian Bale nehodlají vracet. Samotná postava by se však měla objevit v pokračování supermanského filmu Muž z oceli v roce 2015 a posléze figurovat v adaptaci superhrdinského týmu Justice League.

 

Právě se děje

Další zprávy