Superman

27. 12. 2012 19:02
Superman začínal v komiksu, prosadil se ale i v jiných oblastech, v roce 2013 se objevil v novém filmu od Zacka Snydera Muž z oceli.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Warner Bros

Superman je světově nejproslulejší komiksová postava. Svědčí o tom skutečnost, že se jeho jméno vžilo jako označení super silného člověka a popkulturně je vnímán jako reprezentant všech komiksových hrdinů. Patří k nejstarším a nejmocnějším.

V roce 2013 měla premiéru nová filmová adaptace v režii Zacka Snydera, který z komiksu oživil už 300: Bitva u Thermopyl a Watchmen- Strážci.

Poprvé se tato postava objevila v komiksovém sešitu 18. dubna 1938, stvořila ho dvojice Jerry Siegel a Joe Shuster. Spadá pod komiksové vydavatelství DC Comics, které vlastní i postavu Batmana.

Za víc než sedmdesát let se Superman příliš nezměnil. Je mu vlastní výrazně kladná povaha, obleká červenou pláštěnku, modrý tělový úbor s červenými spodky přes kalhoty. Na hrudi nosí svoje logo - velké S.

Podrobnosti o Supermanovi

Disponuje několika jmény. Zatímco Superman je jeho krycí identita pro konání superhrdinských skutků, jeho lidské alter ego je Clark Kent, který pracuje v novinách jako reportér. Také je znám pod svým mimozemským jménem: Kal-El. Na rozdíl od valné většiny jiných superhrdinů, kteří své zvláštní schopnosti získali prostřednictvím nehody, Superman je mimozemšťan z planety Krypton, který se na Zemi dostává už jako dítě s vrozenými schopnostmi po zničení domovské planety. Zde je vychován lidskými rodiči, což ovlivňuje jeho charakter.

Jednou z výrazných změn v poslední době, bylo rozhodnutí nechat Clarka Kenta skončit s prací v novinách na znamení krize v tištěných médiích.

V komiksu si jinak prožil mnohá dobrodružství, mimo jiné už zemřel nebo v alternativní verzi bojoval na straně komunistického Sovětského svazu.

Disponuje mnoha silami - je prakticky nezranitelný, supersilný, dokáže létat a rychle se pohybovat, má zostřené smysly, navíc laserový a rentgenový pohled. Jeho hlavní slabinou je kryptonit, nazelenalý minerál z jeho zničené planety, který Supermana oslabuje a činí jej zranitelným.

Televize a filmy

Přestože svůj původ má Superman v kreslených sešitech, stal se populární ikonou, která se objevila v mnoha hraných i kreslených seriálech a má na svém kontě několik úspěšných kinohitů.

V krátkém animovaném filmu, který byl nominován i na Oscara se objevil už začátkem čtyřicátých let, zásadní je však verze z roku 1978, v níž Supermana v hrané podobě oživil režisér Richard Donner. Úroveň speciálních efektů dosáhla takové míry, jak ukázaly o rok dřív Hvězdné války George Lucase, že se příběhy nadpozemskými silami obdařeného Supermana mohly v uvěřitelné podobě transformovat do reálného světa.

V hlavní roli se objevil Christoper Reeve, který se tím pádem stal ikonickým reprezentantem této postavy. Vrátil se v ní ještě třikrát. Podruhé to bylo opět ve spolupráci s Richardem Donnerem v roce 1980. Snímek však postihly neshody s producenty, kvůli kterým se film přetáčel pod velením Richarda Lestera. Za filmovou katastrofu jsou pak označovány zbylé dva díly (1983, 1987).

O reinkarnaci se pokusil Bryan Singer, režisér prvních dvou snímků o X-Menech, prostřednictvím díla Superman se vrací v roce 2006, v němž komiksovou ikonu ztvárnil Brandon Routh. Navzdory objektivním kvalitám neslavil takový úspěch kvůli nostalgickému naivnímu ladění, které nekoresponduje s vlnou moderních komiksových adaptací.

Na rok 2013 připravil novou verzi Zack Snyder s producentským dohledem Christophera Nolana. V českých kinech se začal Muž z oceli promítat 20. června. V USA utržil za první víkend přes sto milionů dolarů. Po měsíci promítání vydělal celosvětově přes 600 milionů dolarů, a tak se na rok 2015 chystá pokračování. Podle informací, které tvůrci oznámili na Comic Conu v San Diegu, se v druhém filmu Superman setká s Batmanem, komiksovou postavou, na níž práva také vlastní studio Warner Bros. a která má za sebou úspěšný restart v režijním provedení Christophera Nolana. V případě Muže z oceli se ale počítá s tím, že koncept Batmana bude znovu upraven.

Už v minulosti se plánovalo filmové setkání dvou známých superhrdinů, nyní by jejich propojení mělo posloužit také jako základ pro filmovou verzi Justice League, což je obdoba komiksového týmu Avengers, ale složená z hrdinů komiksového vydavatelství DC Comics.

Mimo to existuje několik dlouhometrážních animovaných filmů, většina z nich určených pro video trh či do televize, např. Superman vs. Elita, Superman: Soudný den a další.

V hrané podobě to zkouší i v seriálech, výraznou popularitu si získal ten, který se v televizi objevoval od roku 1993 (v originále Lois & Clark: The New Adventures of Superman). Udržel se čtyři sezóny a Supermanovu věčnou lásku Lois Laneovou si zde zahrála Teri Hatcher (Zoufalé manželky). Celých deset sezón se v novém tisíciletí udržela série o dospívání mladého Supermana pod názvem Smallville, podle jména městečka, v němž vyrůstal.

 

Právě se děje

Další zprávy