Star Wars

24. 2. 2012 12:49
Star Wars, do češtiny překládané jako Hvězdné války, je americká filmová série vytvořená režisérem a producentem Georgem Lucasem spadající do subžánru sci-fi zvaného space opera.
Star Wars.
Star Wars. | Foto: Aktuálně.cz

Star Wars, do češtiny překládané jako Hvězdné války, je americká filmová série vytvořená režisérem a producentem Georgem Lucasem spadající do subžánru sci-fi zvaného space opera. Už první díl natočený v roce 1977 se stal celosvětovým fenoménem a v tříletých intervalech po něm přišly dva další. Po šestnácti letech se pak natočila další trilogie, která té původní chronologicky předcházela.

Svět vytvořený filmovou sérií se rychle rozrostl o další literaturu, televizní seriály, počítačové hry nebo komiksy, jež dějovou linii rozvádějí do minulosti i do budoucnosti. Pro všechna oficiální rozšíření tak vznikla značka Star Wars Universe sjednocující všechna licencovaná díla.

Za 4,05 miliard dolarů koupil v říjnu 2012 Disney společnost Lucasfilm a s ní i práva na značku Star Wars. Spolu s tímto krokem odstartovaly přípravy na vytvoření nových filmů z prostředí Hvězdných válek. První věcí je celá další trilogie (epizody sedm až devět), dál se chystají i samostatné filmy pro výrazné postavy - Han Solo, námezdní lovec Boba Fett a mistr Jedi Yoda.

Sedma epizoda je plánována na rok prosinec 2015, režíruje J. J. Abrams, který od roku 2009 oživuje Star Trek, a scénář je v rukou Michael Arndt. O příběhy dalších dílů se stará Lawrence Kasdan, autor oblíbeného pátého dílu Impérium vrací úder, a Simon Kinberg, kterého scenárosticky zaměstnávají aktuálních filmy o X-Menech v jejich mladé podobě. Sám George Lucas se má na tvorbě nových filmů podílet pouze jako konzultant.

Star Wars jako celek do dnešního dne vygenerovaly zisk ve výši cca 4,4 miliard dolarů a v tomto ohledu jsou třetí nejvýdělečnější filmovou sérií. Lépe už je na tom pouze Harry Potter a James Bond.

Zápletka

Hlavní osou naprosté většiny příběhu z vesmíru Star Wars je konflikt mezi řády Jedi a Sith, jejichž členové disponují schopností ovládat Sílu, která by se dala přirovnat k magickým schopnostem. Šestidílná filmová série pak sleduje postavu Anakina Skywalkera, jeho dospívání v rytíře Jedi a následný přechod k Temné straně síly, kde se z něj stane obávaný sithský lord Darth Vader.

Specifickým pro sérii je používání světelných mečů, což je futuristická verze klasického meče, který však místo čepele vyzařuje proud energie připomínající barevnou zářivku.

Filmová série

Klíčovým pro úspěch celé série byl první díl Nová naděje (dnes číslovaný jako čtvrtý), jenž díky speciálním efektům a epickému příběhu vzbudil ohromnou odezvu u diváků. Na další dvě pokračování tak Lucas dostal řádově více peněz a mohl používat speciální efekty ve větší míře. Jak Impérium vrací úder, tak Návrat Jediů však stály i na silném a mytologicky prohloubenějším příběhu.

V roce 1997 pak nechal původní trilogii digitálně zremastrovat, odstranil určité technické nedostatky a přidal dříve nepoužité scény. Tradice upravování staré trilogie s každým dalším uvedením (na DVD, na Blu-ray) se stala koloritem, který se potýká s kritikou fanoušků.

Konec devadesátých let však znamenal dostatečnou technikou vyspělost filmového průmyslu, aby se Lucas pustil do natočení další trilogie Hvězdných válek, chronologicky předcházející té původní, a byť hned její první díl Skrytá hrozba byl kritizován pro svou dětinskost, úspěch byl značný. Prim opět hrály speciální filmové efekty, které jsou díky pokroku v počítačové technice podstatně propracovanější než u dílů z přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Klony útočí a Pomsta Sithů navazovaly vždy po třech letech.

Od roku 2008 se svět Hvězdných válek rozrůstá o příběhy z doby Klonových válek ve stejnojmenném, počítačově animovaném sériálu, jehož pilotní díl byl uveden do kin.

V roce 2012 odstartovalo převádění jednotlivých dílů do 3D a začátkem roku do českých kin přišla Skrytá hrozba ve 3D. Nasazení dalších dílů bylo naplánováno postupně po roce, přičemž druhá a třetí epizoda měly do kin dorazit s měsíčním rozestupem na podzim 2013. Přípravné práce na zcela nových filmech se však staly hlavním důvodem, proč byl tento projekt pozastaven.

Názvy jednotlivých dílů

Původní trilogie se do češtiny překládala jako Hvězdné války, nicméně při tvorbě trilogie nové se George Lucas rozhodl název série nepřekládat a pojem Star Wars se tak začal používat globálně. Jednotlivé díly se tedy jmenují:

Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba (1999)
Star Wars: Epizoda II - Klony útočí (2002)
Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (2005)
Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977)
Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (1980)
Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho (1983)

 

Právě se děje

Další zprávy