Saxána a Lexikon kouzel

Aktualizováno 19. 9. 2011 13:05
Saxána a Lexikon kouzel je pohádková komedie režiséra Václava Vorlíčka, volně navazující na čtyřicet let starou pohádku "Dívka na koštěti".
Saxána a Lexikon kouzel.
Saxána a Lexikon kouzel. | Foto: Aktuálně.cz

Saxána a Lexikon kouzel je pohádková komedie režiséra Václava Vorlíčka, volně navazující na čtyřicet let starou pohádku Dívka na koštěti.

Do českých kin oficiálně vstoupila 15. září 2011. Václav Vorlíček má za sebou několik úspěšných titulů, mimo jiné například kultovní pohádku Tři oříšky pro Popelku (1973) či seriály Arabela (1979) nebo Křeček v noční košili (1987).

Pokračování Dívky na koštěti

Film volně navazuje na čtyřicet let starou fantasy pohádku Dívka na koštěti (1971). Znovu se zde objevu Petra Černocká a Jan Hrušínský, tentokrát jako manželský pár, který má malou dcerou Saxánu. Scénář filmu rozpracovává původní námět Vorlíčka a Miloše Macourka. Režisér k filmu říká: "Pokračujeme v duchu původní Saxany, jenže tentokrát je v hlavní roli Saxanina dcerka, malá Saxánka, které se podaří dostat tam, odkud Petra Černocká před mnoha a mnoha lety utekla. Malá holčička se dozvídá, že její maminka je bývalá čarodějnice. Saxánka musí v podzemní říši čelit mnoha nástrahám, která na ni číhají na každém rohu. Je to ale šikovná holčička, které pomáhají noví pohádkoví kamarádi, takže se není čeho bát."

Známí herci

Ve filmu hrají populární herecké tváře jako jsou Jiřina Bohdalová (teta Irma), Petr Nárožný (strýc Evžen Bláha), Jiří Lábus (nakladatel Pleskot) a Josef Somr, který nahradil zesnulého Josefa Bláhu v roli čtyřrukého ředitelé pohádkové říše. Malou Saxánku hraje debutantka Helena Nováčková. Hlavní zápornou roli má ve filmu Jaromír Dulava, hraje zde padoucha Crashmana z komiksového světa, který se náhodou dostane do pohádkové říše. Usiluje o něj nezadaná teta Irma, která má však více nápadníků. Důležitou roli ve filmu mají i animované postavičky jako rarach Krakavous, který pomáhá malé Saxáně či trpaslík Řehoř alias profesor zmenšování, který radí matce Saxánky, protože jí kouzlení nikdy příliš nešlo.

Speciální efekty

Snímek mísí hrané scény s animovanými 3D prvky, na vizuálních efektech pracovali trikaři z několika zemí např. Maďarska, Ruska a také Česka. Rozpočet činil zhruba 75 milionů korun. Realizace filmu začala v roce 2007, první klapka padla na podzim. Snímek se však potýkal s několika problémy; režisérovi například nevyhovovala úroveň triků, proto se jich v roce 2010 ujali noví animátoři z Qbone studios. Triky jsou kombinací ruční animace a Motion Capture technologie, což je proces, při kterém se pomocí speciálního snímacího systému zaznamenává pohyb živých herců, který je následně převeden do digitální podoby.

 

Právě se děje

Další zprávy