Noc kostelů

31. 5. 2012 12:58
Noc kostelů každoročně otevírá české svatostánky.
Noc kostelů
Noc kostelů | Foto: Jan Langer

Program Noci kostelů se soustřeďuje na křesťanské kulturní a duchovní bohatství. Návštěvníci mohou obdivovatjednotlivé památky a výbavu kostelů, rozjímat nad náboženskou hudbu a zároveň navštívit workshopy, dětský koutek a účastnit se dalších aktivit. Milovníkům kultury se nabízí také jedinečná možnost poznat svatostánky jako nikdy předtím, dokonce si například zahrát i na místní varhany.

V roce 2001 zavedly různé křesťanské církve v německých Cáchách zvyk každoročního přístupu do svých kostelů, a to zadarmo od večera do hluboké noci. Zároveň byla tato noc spojena s různými kulturními akcemi, počínaje prostými prohlídkami s komentářem, konče koncerty nebo divadelními představeními. Akce, která měla přiblížit ducha křesťanství, se postupně šířila do okolních zemí a v rámci Německa po jeho jednotlivých významných městech.

V roce 2005 začali noc kostelů pořádat v Rakousku a Nizozemsku. V roce 2009 se z Rakouska dostala tradice k nám a až v roce 2011 i na Slovensko.
Během ročníku 2012 se k pořadatelským zemím přidává Estonsko, kostely budou otevřeny v hlavním městě Talinu a východním Tartu. V České republice pořádaly Noc kostelů nejprve jen plzeňská a brněnská diecéze, ostatní se k nim připojily o dva roky později.

První ročník u nás proběhl 27. května 2009, druhý 28. května 2010, další 27. května 2011, letošní Noc kostelů potom proběhne 1. června 2012. V loňském roce se kostelní noci zúčastnilo 939 kostelů, v nichž bylo předvedeno více jak 5000 programů.

 

Právě se děje

Další zprávy