Marvel

22. 2. 2013 11:59
Komiksové nakladatelství Marvel patří k největším na světě produkující jedny z nejoblíbenějších postav. Produkuje i jejich filmové podoby (Avengers, Iron Man) nebo televizní seriály.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Komiksové nakladatelství a filmové studio Marvel je americkým podnikem, který byl založen 1939. Vlastní práva na komiksové postavy jako jsou Spider-Man, Iron Man, Kapitán Amerika, Hulk, Thor, X-Men, Fantastická čtyřka či Daredevil. Od roku 2009 je ve vlastnictví mediálního konglomerátu Disney, který také vlastní společnosti Pixar či Lucasfilm.

Captain America: The Winter Soldier TRAILER 1 (2014) HD
Captain America: The Winter Soldier TRAILER 1 (2014) HD | Video: YouTube.com

V roce 2012 produkovala dceřinná firma Marvel Studios nejúspěšnější kinohit Avengers, obdobně úspěšně byl v roce 2013 v premiéře uveden snímek Iron Man 3. Během necelých tří týdnů od premiéry vydělal po světě Iron Man 3 přes miliardu dolarů a sklidil pochvalné kritiky.

V listopadu 2013 mělo premiéru pokračování Thora s podtitulem Temný svět a v dubnu 2014 druhý Captain America: Návrat prvního Avengera. V létě se zcela nově představili Strážci galaxie a v roce 2015 budou mít premiéru Avengers 2 s podtitulem Age of Ultron i nový superhrdina Ant-Man.

Licenci na jejich postavy Spider-Mana a X-Men v roce 2014 využívají i studia Sony, respektive 20th Century Fox. Amazing Spider-Man 2 je od dubna v kinech, X-Men: Budoucí minulost otevírají 22. května.

Pod jménem Marvel se společnost samostatně ustavila až v roce 1961 a souvisí s tím zrod zásadních hrdinských ikon. První zmínka o Marvelu však existuje už v roce 1939, tehdy jako součást společnosti Timely Comics. V padesátých letech se na komiksech nacházel název Atlas Comics.

Komiksoví hrdinové

Výčet lze začít chronologicky podle toho, jak Marvel umožňoval od devadesátých let svým postavám vstoupit do filmu. V roku 1998 (a po dvou letech další díly) přišel Blade. Postava samotná se poprvé objevila v roce 1973, tehdy však pouze jako doplňkový charakter, samostatně se objevil o rok později a ve vlastním barevném komiksu dokonce až v devadesátých letech. Je převážně lovcem upírů, z matčiny strany mu i koluje v krvi upírská esence, a tak má jejich nadlidské schopnosti.

V roce 2000 (a pak po třech letech další) byli zfilmováni X-Men, nyní se filmové příběhy posunuli do šedesátých let. Za jejich vznikem v roce 1963 stojí ikona tohoto nakladatelství Stan Lee a Jack Kirby. Protože se jedná o týmový komiks, v průběhu desetiletí se objevilo mnoho sešitů, členové týmu telepata Charlese Xaviera se obměňovali. V jejich světě je mnoho lidí se zvláštními schopnostmi. V jejich případě se nemusel hledat zvláštní způsob, jak ke schopnostem přišli. Všichni jsou mutanti, u nichž se schopnosti projevují jako genetický dar v průběhu dospívání. Prvními X-Meny byli Cyclops s laserovým pohledem, Iceman ovládající led, Beast s ohromnou silou a obratností a Marvel Girl s telekinetickými schopnostmi.

V roce 2002 (a pak po dvou a třech letech další) natočil Sam Raimi pro společnost Sony Pictures Spider-Mana, jednu z nejoblíbenějších postav. Vlastním jménem Peter Parker byl pokousán radioaktivním pavoukem, čímž se na něj přenesly některé pavoučí schopnosti jako zvláštní instinkt, velká síla, schopnost udržet se na zdech či vytvářet pavučinu. Dodělal si k tomu kostým stejného námětu. Jeho historie je o rok starší než u X-Menů, Stan Lee ho se Stevem Ditkem vytvořil v roce 1962. Aktuálně vlastní filmová práva stále Sony a příběhy pavoučího muže natáčí znovu s jinými herci pod názvem Amazing Spider-Man.

Rok 2003 přinesl adaptaci Daredevila, postavy slepého právníka Matta Murdocka, kterého v dětství potkala nehoda s radioaktivním odpadem, díky níž ztratil zrak, ale jeho ostatní smysly se mnohem zlepšily. Postava vznikla roku 1964, opět s přispěním Stana Leeho, ale také Billa Everetta. Kromě filmu Daredevil se objevil i Hulk, vlastním jménem Bruce Banner, vědec, který po nehodě s gama paprsky nezvládá svůj hněv a po vzoru Jekylla a Hyda se v momentech zuřivosti zvětšuje a zelená. V roce 1962 ho vytvořil Stan Lee a Jack Kirby.

Mezi dalšími je Fantastická čtyřka, týmový komiks o skupině astronautů-vědců, které postihla vesmírná bouře, po níž se jeden umí libovolně natahovat, další vzplanout, třetí se změnil v chodící kámen a poslední je neviditelná a umí tvořit silová pole. V Ghost Riderovi se vypráví o muži, který uzavřel nešťastnou dohodu s ďáblem, kvůli čemuž se občas mění v plápolající kostru.

Od roku 2008 uváděl Marvel do kin filmy s komiksovou tématikou ve vlastní produkci a zfilmovány tak byly i poslední významné postavy jako v roce 2008 a 2010 Iron Man, v němž se zámožný playboy po málem smrtelné nehodě stane ochráncem míru a využije své peníze k vybudování speciálního obleku a energetického zdroje, který jej napájí. V roce 2011 pak byli uvedení Kapitán Amerika, hrdina z druhé světové války, který prodělá lékařský zázrak, během nějž výrazně zesílí, a Thor, což je mimozemšťan, kterého v roce 1962 založili na severské mytologie (spolu s Odinem a Lokim) a který má své schopnosti dané a zesiluje je kladivo Mjolnir.

Konkurence DC Comics

Spolu s nakladatelstvím DC Comics ovládají osmdesát procent trhu s touto kulturní produkcí. Do světa komiksů DC spadají hrdinové jako Superman a Batman. DC Comics je o pár let starší, původ lze vyhledat do roku 1934. Mateřskou společností je v současnosti firma Warner Bros., která spadá pod konglomerát Time Warner Company. Většina filmových zpracování komiksových sešitů tak zaštituje právě tato produkční společnost.

 

Právě se děje

Další zprávy