Mark Twain

21. 4. 2015 13:49
Mark Twain byl americký novinář a spisovatel. Jeho nejznámějšími díly jsou Dobrodružství Toma Sawyera a Dobrodružství Huckleberryho Finna.
Fotografie Twaina pořízená A. F. Bradleym v roce 1907
Fotografie Twaina pořízená A. F. Bradleym v roce 1907 | Foto: Wikipedia

Životopis

Narodil se jako Samuel Langhorne Clemens v listopadu 1835 na Floridě v USA. Byl šestým ze sedmi dětí Johna a Jane Clemensových. Jen tři jeho sourozenci se dožili dospělosti. Když byly Samuelovi čtyři roky, přestěhovala se rodina do města Hannibal v Missouri.

Otec rodiny byl právníkem. Zemřel, když bylo chlapci 11 let. Rok poté, kdy byl mladík teprve v páté třídě, školu opustil a stal se učněm u tiskaře. V roce 1851 pracoval jako sazeč a do novin Hannibal Journal, které vlastnil jeho bratr Orion, přispíval články a humoristickými kresbami.

Základní údaje

Narození: 30. listopadu 1835, Florida, Missouri

Úmrtí: 21. dubna 1910, Redding, Connecticut

Rodina: manželka Olivia Langdon Clemens, čtyři děti

V 18 letech odešel z Hannibalu a pracoval jako tiskař v New Yorku, Filadelfii, Saint Louis nebo Cincinnati. Přidal se k nově založenému tiskařskému svazu, po večerech se sám vzdělával v knihovnách, kde nalézal větší šíři informací než v tehdejších školách.

Toužil se stát kormidelníkem parníku na řece Mississippi a v roce 1858 získal potřebnou licenci. Živil se jako kormidelník až do roku 1861, kdy vypukla americká občanská válka a civilní doprava na řece byla zakázána. Poté krátce narukoval do místní jednotky Konfederace, která se za dva týdny rozpadla.

Svůj pseudonym Mark Twain použil poprvé v roce 1863. O rok později se přestěhoval do San Francisca a pracoval jako novinář. První úspěch zaznamenal v roce 1865 humorným příběhem The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County. Poté psal reportáže z Havajských ostrovů pro list Sacramento Union. Texty si získaly oblibu a staly se základem pro Twainovy pozdější řečnické výstupy.

Přehled nejdůležitějších děl

Dobrodružství Toma Sawyera, Dobrodružství Huckleberryho Finna 

Cyklus cestopisů The Innocents Abroad, který vyšel v roce 1869, obsahoval dojmy a poznatky z jeho cest po Evropě a Středním východě. V roce 1870 si vzal Olivii Clemensovou a jejich manželství ukončila až její smrt v roce 1904. V letech 1874–1891 žila rodina v Hartfordu, kde Twain napsal řadu svých románů.

Twain několikrát procestoval Evropu, přednášel, zajímal se o vědu a techniku. Sám si nechal patentovat tři vynálezy. Vlastnil nakladatelství, kterému se však nevedlo dobře. Spisovatel trpěl depresemi, které započaly po smrti jeho dcery Susy v roce 1896. Během následujících let mu zemřela manželka, další dcera i blízký přítel. Mark Twain zemřel v dubnu 1910 na infarkt.

Dílo Marka Twaina

Nejznámější knihou autora je Dobrodružství Toma Sawyera (1876). Vypráví o chlapci, který žije se svou tetou Polly a bratrem Sidem, kterému zpočátku závidí kamarády. Román sleduje různá dobrodružství, která Tom zažívá se svými nejlepšími kamarády Joem Harperem a Huckleberrym Finnem.

Twain při psaní použil nespisovné a slangové výrazy. Krajinu většinou podrobně popsal, což přispělo k autentickému ponoru do díla. Podrobně také vykreslil postavy, jejich vlastnosti a život na maloměstě.

"Máš pravdu - je to ten míšenecký zabiják! Než Joea Indiána - to radši potkat čerty. Co tu můžou pohledávat?" Teď už šepot ustal úplně, neboť tři muži došli až ke hrobu a stáli pouhých několik kroků od úkrytu chlapců. "Zde to je," řekl třetí hlas; jeho majitel pozvedl lucernu a světlo padlo na tvář mladého doktora Robinsona. Potter a Joe Indián nesli ruční vozík, na kterém bylo lano a své lopaty. Muži složili své břímě a začali otvírat hrob. Doktor postavil lucernu do hlav rovu, poodstoupil, sedl si a opřel se zády o jeden z jilmů. Byl tak blízko, že by se ho chlapci mohli dotknout. úryvek z románu Dobrodružství Toma Sawyera

Mark Twain

Dobrodružství Huckleberryho Finna (1884) je románem vyprávěným v první osobě titulním hrdinou. Česky kniha poprvé vyšla v roce 1893 v překladu Karla L. Kukla jako Dobrodružství tuláka Finna. Děj je zasazen do poloviny 19. století před začátek války Jihu proti Severu. Finn se seznámí s jižanským otrokem Jimem při plavbě po Mississippi a postupně mezi nimi vzniká přátelství.

Román využívající hovorovou řeč je ceněn pro barvité vykreslení protagonistů a mj. popis předsudků (včetně rasismu) tehdejší doby. Kniha byla několikrát zfilmována a stala se základem i pro japonský anime seriál nebo několik televizních zpracování.

Mezi další autorova díla patří Miliónová bankovka a další příběhy (1893), což je sbírka povídek, nebo satiricko-fantastický román Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše (1889). Kromě románů psal Twain také různé cestopisy, eseje či politickou satiru.

 

Právě se děje

Další zprávy