Marilyn Monroe

29. 2. 2012 12:57
Marilyn Monroe byla hollywoodskou herečkou, modelkou i zpěvačkou.
Marilyn Monroe
Marilyn Monroe | Foto: Ondřej Toms

Marilyn Monroe, vlastním jménem Norma Jeane Mortenson, byla americká filmová herečka, modelka a zpěvačka. Narodila se roku 1926 v Los Angeles. Její matka se o ni kvůli psychickým problémům nemohla starat, a tak malá Norma strávila dětství střídavě v pěstounské rodině, u příbuzných či v sirotčinci.

Již ve dvaceti letech začala usilovat o hereckou kariéru. V roce 1946 podepsala první smlouvu se studiem 20th Century Fox a byla přejmenována na Marilyn Monroe. Po počátečních menších rolích oslnila roku 1950 ve filmu Asfaltová džungle. Díky filmům, které následovaly, se proslavila a stala se americkým sex-symbolem. Ve svých rolích ztvárňovala hlavně naivní blondýnky, které si příliš idealizují bohaté nápadníky. Tento typ nejlépe rozvinula ve své nejlepší a dodnes oblíbené komedii Někdo to rád horké (1959).

Po celý svůj život Marilyn poutala pozornost bulvárních plátků svým nevázaným životem a milostnými aférami (mezi její milence patřili i prezident J. F. Kennedy a jeho bratr Robert). Těžká osobní krize na počátku 60. let u ní zapříčinila nadměrné užívání léků a alkoholu.

Marilyn Monroe zemřela ve svém domě v Brentwoodu (Los Angeles) v noci ze 4. na 5. srpna 1962 za okolností, které dodnes nebyly zcela objasněny a které zveličily její posmrtný mýtus (podle jedné verze se jednalo o sebevraždu nebo nešťastnou smrt z předávkování barbituráty, jiná verze připouští i vraždu). O jejím životě bylo napsáno mnoho knih a natočena řada filmů. V paměti diváků dodnes zůstává jako jedna z nejkrásnějších hereček 20. století.

 

Právě se děje

Další zprávy