John Lennon

8. 12. 2010 20:27
Liverpoolský rodák John Winston Ono Lennon byl zakládajícím členem hudební skupiny The Beatles.
John Lennon se svou ženou Yoko Ono.
John Lennon se svou ženou Yoko Ono. | Foto: John Lennon - Jeho život

Liverpoolský rodák John Winston Ono Lennon (John Lennon) byl zakládajícím členem hudební skupiny The Beatles, která v šedesátých letech 20. století výrazně definovala podobu populární hudby a spolu s Paulem McCartneym vytvořil jednu z nejslavnějších tvůrčích dvojic. Kromě toho byl všestranným umělcem a mírovým aktivistou.

Osobnost Johna Lennona se plně projevila po rozpadu Beatles v roce 1970. Dodnes je, často s velmi sentimentálním nádechem, považován za posla míru a sociálního aktivistu. Jeho osobnost však byla mnohem komplikovanější a měnící se v průběhu let. Byl excentrikem, který především kvůli svému dětství trpěl celý život pocitem odvržení, nihilistou i cynikem, radikálem a ke konci života klidným a rodině oddaným otcem a manželem.

Jeho svébytný styl se velmi brzy po rozchodu Beatles projevil v knížkách, které vydal - "In His Own Write" (Písání) a "A Spaniard in the Works" (Španěl na vesnici).

Jeho první desky se nesly ve velmi experimentálním duchu a i první album, které vydal se svojí druhou ženou Yoko Ono v rámci kapely Plastic Ono Band, bylo velmi minimalistické.

Lennon se k písničkářství a melodičtější hudbě obecně vrátil s deskou Imagine, jejíž titulní píseň se stala jednou z nejvýraznějších písní moderní hudby.

Sometime In New York City byla hudebně pro Lennona trochu krokem vedle a nesla se především v duchu aktivismu a radikalismu. To vedlo tak daleko, že Nixonova administrativa chtěla Lennona vyhostit z USA. Po dlouhých průtazích se mu však, v roce 1976, nakonec podařilo získat zelenou kartu.

V roce 1973 se John Lennon a Yoko Ono na nějaký čas rozešli. Yoko Ono mu vybrala milenku, May Pangovou, se kterou Lennon odjel do Los Angeles, aby tu strávil rok a půl trvající divoký "ztracený víkend", během něhož vydal dvě desky - Walls and Bridges a Rock N Roll.

Po tomto období se Lennon vrátil k Yoko Ono a narodil se jim syn Sean. John se na pět let stáhl z veřejného života, aby se věnoval výchově syna. Velký návrat byl spojen s vydáním alba Double Fantasy, které mělo být hymnou jejich společnému životu s Yoko.

Všemu učinil přítrž 8. prosince 1980 Mark David Chapman, který si na Lennona, vracejícího se ze studia domů, počkal před domem, aby na něj vypálil pět ran z revolveru, které se staly pro Lennona smrtícími.

Dětství výrazně poznamenalo Lennonovu tvorbu - jeho matka se mu příliš nevěnovala, a tak byl vychováván svojí tetou a jejím manželem. Lennonova matka zemřela při autonehodě, když mu bylo sedmnáct let, což ho těžce zasáhlo. Lennonův otec rodinu opustil poměrně záhy a hlásil se k němu až později, když se John stal slavným s Beatles.

On sám v roce 1969 opustil manželku Cynthii a syna Juliana, aby se oženil s avantgardní umělkyní Yoko Ono, s níž měl později syna Seana.

 

Právě se děje

Další zprávy