K úmrtí Josefa Škvoreckého

4. 1. 2012 8:41
Český spisovatel a zakladatel kanadského exilového nakladatelství 68 Publishers. Autor Zbabělců a Tankového praporu.
Josef Škvorecký pieta
Josef Škvorecký pieta | Foto: Město Náchod

Josef Škvorecký byl známým českým prozaikem, který tvořil převážně v exilu, do nějž odešel po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968.

Jeho novým domovem se stala Kanada, kde s manželkou Zdenou Salivarovou založili v roce 1971 nakladatelství Sixty-Eight Publishers, které vydávalo díla zakázaných československých autorů, včetně jich samých.

První vydanou knihou tohoto nakladatelství byl Škvoreckého Tankový prapor, který se po Sametové revoluci dočkal filmového zpracování. Tato kniha vyšla předtím pouze částečně časopisecky. Práce na jejím vydání byly zastaveny během Škvoreckého přednáškového turné po Severní Americe, z kterého se již nevrátil.

Před emigrací působil jako redaktor v časopisech Plamen a Světová literatura a v nakladatelství Odeon. Jeho románová prvotina byla pro něj zároveň prvním tvrdým střetem s režimem; Zbabělci (1958) jsou jeho reflexí české společnosti bezprostředně po druhé světové válce.

Další z jeho skvělých děl jsou například Špinavý krutý svět, Nové canterburské povídky, Legenda Emöke či Mirákl a Prima sezóna. V posledních dvou uvedených a jiných dílech je hlavní postavou Danny Smiřický, kterého díky Tankovému praporu zná i "nečtenářský" národ.

První literární tvorba Škvoreckého však zahrnovala i poezii. Jeho vzory byly Nezval a Seifert. Jeho rané literární pokusy se datují do období Protektorátu Čechy a Morava. V roce 1945, po krátké zkušenosti s lékařskou fakultou, přestoupil na fakultu filosofickou na obor angličtina - filosofie, kde získal v roce 1950 doktorát.

Coby exilový spisovatel a vydavatel byl významnou součástí československého kulturního disentu.

Josef Škvorecký se narodil 27. září 1924 v Náchodě. Zemřel 3. ledna 2012 v kanadském Torontu.

 

Právě se děje

Další zprávy