GHMP - Galerie hlavního města Prahy

2. 3. 2012 12:50
Galerie hlavního města Prahy, zkráceně GHMP, byla založena v roce 1963 jako kulturní instituce s cílem shromažďovat, odborně ochraňovat, vědecky zpracovávat a vystavovat umění.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: GHMP

Galerie hlavního města Prahy, zkráceně GHMP, byla založena v roce 1963 jako kulturní instituce s cílem shromažďovat, odborně ochraňovat, vědecky zpracovávat a vystavovat české umění od devatenáctého století až po současné.

Zároveň pečuje o fond pomníků, veřejných plastik, pamětních desek a kašen na pražských prostranstvích, stará se o jejich restaurace a umisťování nových.

Za 49 let své existence Galerie hlavního města Prahy uspořádala více než 670 výstav, přičemž tou aktuální jsou instalace Krištofa Kintery nazvané Výsledky analýzy.

Majetek galerie

K roku 2012 galerie vlastní 14 522 uměleckých děl, pečuje o fond více než čtyř set artefaktů spojených s veřejnou plastikou, přičemž 208 jich je veřejně instalovaných.

Stálé expozice i krátkodobé výstavy probíhají v prostorech - Dům U Kamenného zvonu, Dům U Zlatého prstenu, Městská knihovna (2. patro), Staroměstská radnice (2. patro), Zámek Troja, Bílkova vila a Bílkův dům v Chýnově.

Od roku 2010 pak galerie spravuje barokní Coloredo-mansfeldský palác a Pražský dům fotografie.

 

Právě se děje

Další zprávy