Carlos Tévez (Argentina)

Aktualizováno 1. 3. 2012 1:27
Carlos Tévez je argentinský fotbalista hrající v italském Juventusu FC.
Carlos Tévez
Carlos Tévez | Foto: Reuters

Carlos Alberto Tévez, podsaditý útočník s jizvou na obličeji, se narodil 5. února 1984 v Buenos Aires. V 16 letech začala jeho hvězdná kariéra, když přestoupil do populární Bocy Juniors. Do argentinské ligy vstoupil hned o rok později a během čtyř sezon se vypracoval na nejlepšího fotbalistu a dokonce i sportovce země (2004). S Bocou vyhrál ve stejném roce jihoamerickou obdobu Ligy mistrů - Copu Libertadores a poté i Interkontinentální pohár. Na konci roku odešel do brazilského špičkového klubu Corinthians a hned s ním vyhrál brazilskou ligu. Navíc byl zvolen nejlepším hráčem ligy (jako první cizinec od roku 1976).

V polovině další sezony odešel spolu s reprezentační kolegou Javierem Mascheranem na hostování do anglického West Hamu, který se na konci roku 2006 zásluhou jeho gólu v posledním kole zachránil. A protože se mu to povedlo na Old Trafford, v další sezoně po něm sáhl Sir Alex Ferguson. Během dvouletého hostování získal s Manchesterem United dvakrát ligový titul a v roce 2008 Ligu mistrů. V roce 2009 však kvůli malé vytíženosti přestoupil k městským rivalům do City. Zde dal v 65 zápasech 43 gólů, ale v roce 2011 se rozhádal s trenérem Mancinim a odjel trucovat do Argentiny. Přestože se mu sbíhaly nabídky z růsných klubů, např. AC Milán, nakonec se pokorně vrátil do severoanglického města. Od roku 2013 působí v Juventusu FC.

Reprezentační kariéru odstartoval v roce 2004 a hned vyhrál s olympijským výběrem hry v Aténách, kde se stal s 8 góly rekordmanem všech dob. V témže roce hrál za A tým a v roce 2006 se spolu s týmem probojoval do čtvrtfinále na MS v Německu. Hrál také na mistrovství světa v roce 2010.

Více o Argentině ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy