Sergio Agüero (Argentina)

Aktualizováno 21. 2. 2012 17:21
Sergio Agüero je argentinský fotbalista, který aktuálně nastupuje v anglickém Manchester City.
Sergio Agüero
Sergio Agüero | Foto: Reuters

Sergio Leonel Agüero del Castillo, který dostal přezdívku Kün, se narodil 2. června 1988 v Quilmes. Kariéra se mu převrátila naruby, když v roce 2003 vstoupil do populárního klubu Atlético Independiente. 7. července téhož roku překonal rekord svého budoucího tchána Diega Maradony, když ve věku 15 let a 35 dnů nastoupil k duelu 1. argentinské ligy.

Jeho nevšedních výkonů v nízkém věku si všimlo madridské Atlético a v roce 2006 přestoupil do španělské metropole. Částkou 23 milionů eur tak byl překonán rekord Atlétika za sumu nákupu. O sezonu později to Atlétiku dokonale splatil, když nastřílel 19 branek a byl vyhlášen druhým nejlepším hráčem La Ligy. V roce 2009 pak pomohl svému týmu ke čtvrtému místu a později k účasti v Lize mistrů. V únoru téhož roku přivedla Giannina Maradonová, dcera reprezentačního trenéra, na svět Agüerova syna Benjamina. V lize mistrů v sezoně 2009/10 sice Atlético neuspělo, útěchou mu však byla účast v Evropské roce, kde Atlético zvítězilo. Agüero v létě 2011 přestoupil do Manchesteru City. S klubem se dohodl na pětileté smlouvě. Atlétiko za něj dostalo 38 milionů liber (641 milionů korun), což z Agüera udělalo nejdražší posilu v historii City.

Reprezentační debut měl tento hráč skvostný, zahrál si totiž v roce 2006 na Emirates Stadium v Londýně proti Brazílii. O rok později pak pomohl Argentině k titulu na MS do 20 let, když ve finále i díky jeho gólu Jihoameričané vyhráli 2:1 nad Českem. Se šesti góly byl nejlepším střelcem turnaje a byl vyhlášen i nejlepším hráčem. V roce 2008 pak obhájil s olympijským výběrem v Pekingu zlato.

Více o Argentině ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy