Poker

18. 11. 2011 22:23
Poker je americká karetní hra pro dva až deset hráčů. Má několik varinat, z nichž nejběžnější je Texas Hold´em. V pokeru jsou pořádány velké šampionáty, na kterých se již prosadili i čeští hráči.
Poker
Poker | Foto: Prague Poker Casino

Poker je karetní hra pro dva až deset hráčů, dnes považována více za sport než klasický hazard. A to i přesto, že si ji můžete zahrát v kasinu. V pokeru se pořádají velké turnaje a šampionáty, které mají řadu znaků sportovního podniku. Hra má různé varianty, z nichž nejpopulárnější je Texas Hold´em.

Nedávno vstoupili na pokerové výsluní i čeští hráči. Kupříkladu Martin Kabrhel či Martin Staszko. Druhý jmenovaný skončil druhý ve Světové sérii v pokeru - World Series of Poker (WSP) - v roce 2011. Na účet si za toto umístění připsal v přepočtu 156 milionů korun. V poslední době se fanoušky této hry stává mnoho českých celebrit.

Od čistého hazardu se odlišuje; hráči nehrají proti kasinu, nýbrž navzájem proti sobě a spíše než náhodou je hra řízena matematickými a taktickými schopnostmi hráčů. Proto dnes existují výukové a tréninkové portály. Mezi úspěšnými profesionálními hráči je řada skvělých šachistů.

V současnosti hra zažívá nebývalý rozkvět. Na začátku raketového růstu její popularity bylo famózní vítězství sedmadvacetiletého amerického amatéra s příhodným jménem Chris Moneymaker. V největší pokerové soutěži na světě, WSP, v roce 2003 ve finále vyhrál 2,5 milionu dolarů. Jeho první vklad byl přitom pouhých 39 dolarů. V roce 2007 jsme se dočkali české varianty pohádkového příběhu, když student Univerzity Karlovy Jan Škampa zvítězil ve finále European Poker Tour v pražském hotelu Hilton a získal 682 tisíc eur.

Nejvíce hráčů však nehraje v hernách, ale na internetu. Na takzvaných komunitních webech se zase odehrává velká část komunikace pokerového světa.

Základním principem hry je sázení na příchod dobré karty, která hráči pomůže k lepší, hodnotnější kombinaci než jakou mají soupeři. Hráči, pokud jsou přesvědčeni, že mají lepší karty než ostatní a chtějí ve hře pokračovat, postupně zvyšují a dorovnávají sázky. Velkou roli hraje takzvané blafování - chování, které má protivníkům znemožnit odhad situace blafujícího hráče. Hraje se většinou s balíčkem 52 karet. Kombinace a jejich hodnoty jsou předepsané, a tak je poker hlavně záležitostí pravděpodobnosti a schopnosti hráčů si svoje šance v dané situaci spočítat a nenechat se oklamat.

Dnešní podoba hry má původ ve Spojených státech počátku minulého století. Zmínky o ní jsou ale ještě o sto let starší a jejím pravděpodobným předchůdcem je perská hra As Nas.

 

Právě se děje

Další zprávy