Petr Tenkrát

25. 4. 2012 12:34
Profil českého hokejového útočníka Petra Tenkráta

Petr Tenkrát je český hokejový reprezentant a útočník Sparty Praha.

Tenkrát je odchovancem Kladna, za které odehrál čtyři sezóny v extralize v letech 1995-1999. Poté se rozhodl zkusit štěstí v zahraničí, konkrétně Finsku v týmech HPK Hämeenlinna a Ilves Tampere. V roce 1999 byl draftován týmem NHL Anaheim Ducks, a stěhoval se proto za oceán. Uchytil se hned ve své první sezóně, když ve 46 zápasech za Kačery zaznamenal pět branek a devět asistencí. V dalším roce se mu již tak nedařilo, proto jej kalifornský celek vyměnil do Nashvillu, za který Tenkrát sehrál dalších 58 zápasů s bilancí 8+16. Pendloval však nadále mezi prvním týmem a farmou, proto po sezóně volil návrat zpět do Evropy, konkrétně Finska, kde v další čtyřech sezónách nastupoval v dresu Kärpätu Oulu. V jeho dresu zaznamenal svoje největší úspěchy, stal se dvakrát finským šampionem, dvakrát nejlepším střelcem play-off a jednou nejlepším hráčem podle kritéria +/- bodů. Svými výkony si také vysloužil pozvánku do reprezentace, s níž získal stříbrnou medaili na světovém šampionátu v Lotyšsku.

Povedená sezóna Tenkrátovi vynesla opětovnou pozvánku do NHL, v níž si v sezóně 2006/2007 zahrál v dresu Bostonu Bruins 64 zápasů v základní části (nejvíce za jeho působení v Americe) a připsal si devět gólů a pět asistencí. Následně se však rozhodl opět vrátit na Starý kontinent, kde působil postupně v rodném Kladně, ve švédských týmech Timra a Skelleftea a rok také v dobře známém Kärpätu Oulu. Před letošní sezónou volil návrat zpět do Čech, kde oblékal dres pražské Sparty. S ní vyhrál Prezidentský pohár (Tenkrátova bilance ze základní části 23+25), avšak vypadl v prvním kole play-off.

Za reprezentaci Tenkrát do zahájení českých hokejových her 2012 odehrál 51 zápasů s bilancí čtyř branek a pěti asistencí. Největším jeho úspěchem je zmíněné stříbro na MS v roce 2006, kromě toho hrál také na světovém šampionátu o rok později v Rusku, kde českým tým vypadl v semifinále s domácí sbornou. Nejvíce klubových zápasů odehrál Tenkrát ve finské SM-lize - 332, s bilancí 145 branek a 125 asistencí, v české extralize nastoupil k 253 zápasům s bilancí 73 branek a 74 přihrávek, v NHL ke 177 zápasům (22+30), ve švédské Elitserien si připsal dalších 159 startů (39+39) a v ruské nejvyšší soutěži, kde působil část sezóny 2003/2004 v Chimiku Voskresensk, přidal 19 duelů a dvě asistence. Jeho celková bilance na klubové úrovni tedy činí úchvatných 940 duelů s bilancí 279 branek a 270 asistencí, před českými hokejovými hrami 2012 mu tedy zbývá nastoupit jen k devíti utkáním, aby dosáhl magické hranice tisíce odehraných zápasů.

Petr Tenkrát je vysoký 182 centimetrů a váží 83 kilogramů. Nastupuje na pravém křídle.

 

Právě se děje

Další zprávy