Miroslav Klose (Německo)

Aktualizováno 24. 2. 2012 10:06
Miroslav Klose je německý fotbalista hrající za italské Lazio.
Miroslav Klose
Miroslav Klose | Foto: Reuters

Mirosław Marian Kloze se narodil 9. června 1978 v polské Opoli. Jeho otec Józef, který má německé předky, byl polským fotbalovým reprezentantem, matka Barbara reprezentovala v házené. Otec Klozeho se rozhodl v roce narození Mirosława emigrovat do Francie, kde hrál za AJ Auxerre. V roce 1985 se Mirosław odstěhoval s matkou z Polska do tehdejšího NSR a ta mu nechala upravit jméno na Miroslav Klose.

Do seniorského fotbalu se dostal v roce 1998 v amatérském týmu FC Homburg. Zároveň vedle toho pracoval jako pokrývač. Po sezoně si jej všiml třetiligový rezervní tým Kaiserslauternu a v sezoně 2000/01 se natrvalo usadil v útoku bundesligového A týmu. Jeho strmá kariéra pokračovala a v roce 2001 byl pozván do reprezantace, vysloužil si pak účast na MS v Japonsku a Koreji. Během svých prvních 67 zápasů za Kaiserslautern vstřelil úctyhodných 33 branek, a tak šel v roce 2004 za lepším, do Werderu Brémy. V sezoně 2005/06 zaznamenal v pouhých 26 ligových zápasech 25 gólů a stal se Králem střelců Bundesligy. Po úspěšném MS v Německu o něj usilovala Barcelona a Juventus, Klose však v roce 2007, kdy získal s Werderem mistrovský titul, podepsal čtyřletý kontrakt s Bayernem. A hned v první sezoně v Bayernu zařídil gólem zisk dalšího titulu. To samé se mu povedlo v roce 2010, navíc si zahrál ve finále Ligy mistrů. O rok později pak přestoupil do římského Lazia.

Jak už bylo zmíněno, obrovský vzestup v kariéře znamenalo pro Kloseho MS v roce 2002, kde se zviditelnil pěti góly, kterými Německu pomohl až do finále. V roce 2006 na domácím MS dal rovněž pět branek a stal se nejlepším střelcem šampionátu, Německo pak skončilo třetí. O dva roky později se zúčastnil svého prvního Eura, v roce 2004 mu v tom totiž zabránilo zranění. A opět z toho byla medaile, tentokrát stříbrná. Na MS v roce 2010 pak získal bronz.

Více o týmu Německu ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy