Michael Schumacher

Aktualizováno 12. 1. 2012 11:42
Pilot Mercedesu GP Michael Schumacher se zotavuje z těžkého úrazu hlavy z prosince 2013.
Michael Schumacher na Nordschleife, formule 1 Mercedes
Michael Schumacher na Nordschleife, formule 1 Mercedes | Foto: Daimler Media

Michael Schumacher je patrně jedním z nejslavnějších pilotů historie formule 1. Ve své kariéře získal sedm titulů mistra světa a drží nespočet rekordů této soutěže.

Ač byl po většinu kariéry tváří týmu Ferrari, momentálně hájí společně s Nico Rosbergem barvy Mercedesu GP.

Svoji kariéru ve formuli začal třiačtyřicetiletý rodák z vestfálského Hürthu v roce 1991 u Jordanu, za který ale před odchodem do Bennettonu odjel jediný závod. Již o tři roky později za Benneton získal svůj první titul, který v roce 1995 obhájil.

Léta u Ferrari

Následoval přesun do Ferrari, kde v letech 1996-2006 získal dalších pět titulů mistra světa, přičemž jen v sezonách 1997 a 1999 skončil hůře než třetí celkově. V roce 1997 byl diskvalifikován pro snahu nabourat vůz Jacquese Villeneuva, aby jej vyřadil z trati, a zajistit si tak mistrovský titul. O dva roky později skončil pátý, jelikož musel kvůli zlomené noze vynechat šest závodů. Na konci roku 2006 ohlásil konec kariéry. Do kokpitu se vrátil až v roce 2010 v barvách nově vzniklého německého týmu Mercedes GP, ale příliš se mu nedařilo, když ani jednou nestanul na stupních vítězů a celkově skončil až devátý. V zatím poslední sezóně 2011 skončil osmý se 76 body, jedním čtvrtým a třemi pátými místy.

Kontroverzní jezdec

Kariéru "Schumiho" lemují nejrůznější kontroverzní závodní situace. Incident s Villeneuvem totiž nebyl zdaleka jediný. Podobná situace nastala již v roce 1995, kdy Schumacher podle všeho úmyslně naboural Damona Hilla v posledním závodě sezony, a zajistil si tak triumf. Známý je také jeho nebezpečný způsob jízdy, jímž naposledy v sezoně 2010 ohrožoval Rubense Barrichella, kterého na Hungaroringu vytlačoval do zdi. Krom několika případů týmové režie také německý pilot hojně využíval mezer v pravidlech, jako například při kvalifikaci na VC Monaka 2006, kdy zajel nejrychlejší čas a následně svůj vůz havaroval. Než byl monopost Ferrari odklizen, čas vyhrazený pro kvalifikaci vypršel a Schumi se mohl těšit z pole position.

Před sezonou 2012 měl Schumacher na svém kontě 91 vítězství ve 287 závodech formule 1, přičemž získal osmašedesátkrát pole position a šestasedmdesátkrát zajel nejrychlejší kolo závodu.

U Mercedesu má smlouvu do konce ročníku 2012.

Tragická nehoda

Na konci prosince 2013 Michael Schumacher utrpěl při lyžování ve francouzských Alpách vážná zranění hlavy a v nemocnici v Grenoblu bojoval o život. Lékaři potvrdili, že jeho stav je vážný a dlouhou dobu zůstával v umělém spánku. V nemocnici podstoupil dvě operace hlavy, po nichž se jeho stav mírně zlepšil a stabilizoval. Mezi lednem a dubnem 2014 probíhaly pokusy o probuzení.

Na klinice v Lausanne následně od června podstupoval rehabilitaci, odsud byl v září 2014 propuštěn do domácího léčení.

Zajímavosti

- v roce 2010 Schumacher poprvé od roku 1991 nezískal ani vítězství v závodě, ani umístění na stupních vítězů, ani pole position
- Schumi je ambasadorem UNICEF a přispívá miliony dolarů na charitu
- společně s Ralfem Schumacherem se stali jedinými bratry v historii F1, kteří vyhráli alespoň jeden závod
- je držitelem mnoha rekordů formule 1, včetně největšího počtu vítězství, pole position, celkového počtu bodů i nejrychlejších kol
- hraje fotbal za švýcarský druholigový tým FC Echichens

 

Právě se děje

Další zprávy