Lionel Messi (Argentina)

Aktualizováno 24. 2. 2012 11:15
"Božský" Lionel Andrés Messi, argentinský fotbalový reprezentant a hráč španělského velkoklubu FC Barcelona, byl v letech 2009 a 2010 vyhlášen nejlepším fotbalistou na světě.
Lionel Messi
Lionel Messi | Foto: Reuters

"Božský" Lionel Andrés Messi, argentinský fotbalový reprezentant a hráč španělského velkoklubu FC Barcelona, byl v letech 2009, 2010 i 2011 vyhlášen nejlepším fotbalistou na světě.

V "A" týmu Barcelony debutoval v říjnu roku 2004; prvního května následujícího roku vstřelil svůj první gól a stal se tak, ve svých sedmnácti letech, deseti měsících a sedmi dnech, nejmladším střelcem v dresu Barcelony.

V roce 2009 s ní získal šest různých pohárů (včetně výhry v nejvyšší evropské klubové soutěži, Lize mistrů) a byl vyhlášen nejlepším fotbalistou světa (stejně tak i o rok později i v roce 2011). V následujících letech pak s týmem získal dvě ligová vítězství a po výhře nad anglickým Manchesterem United i další triumf v Lize mistrů.

Jeho cena na fotbalovém trhu činí - podle Transfermarkt - asi 2,45 miliard korun, ve skutečnosti však bude zřejmě ještě mnohem vyšší. Smlouvu má v Barceloně do roku 2016 a výstupní klauzule v jeho případě představuje částku 250 milionů eur.

S fotbalem začal v pěti letech a už o tři roky později si jej vybral populární klub Newell's Old Boys. V jedenácti letech mu lékaři diagnostikovali nedostatek růstových hormonů, a protože jeho rodiče neměli peníze na zaplacení léčby, svolili o dva roky později k jeho přestěhování do Barcelony, kde by mu klub platil léčbu.

Přestože mu španělský svaz nabídl změnu občanství, Messi se rozhodl reprezentovat Argentinu. V roce 2007 se stal mistrem světa do 20 let, o rok později potom olympijským vítězem. Se seniorskou reprezentací postoupil na MS 2006 i MS 2010 do čtvrtfinále.

Lionel Andrés Messi se narodil 24. června 1987 v argentinském Rosáriu. Měří 1,69 metru a váží kolem 67 kilogramů. Své výšky bravurně využívá při pohybu a vedení míče.

 

Právě se děje

Další zprávy