KHL

Aktualizováno 26. 4. 2012 23:26
Kontinentální hokejová liga (KHL) je nadnárodní profesionální hokejová soutěž, považovaná za druhou nejlepší na světě (po severoamerické NHL).

Kontinentální hokejová liga (KHL) je nadnárodní profesionální hokejová soutěž, považovaná za druhou nejlepší na světě (po severoamerické NHL).

V březnu 2008 ji Ruská hokejová federace učinila nejvyšší hokejovou soutěží a nejlépe umístěný ruský tým smí používat titul Ruského šampiona. KHL tak nahradila Ruskou hokejovou superligu. Jejím premiérovým vítězem se stal tým Ak Bars Kazaň.

Soutěž je rozdělena do základní a následné vyřazovací (play-off) části. Během základní části odehraje každý tým 56 zápasů - čtyři proti každému z týmů ve své divizi (celkem 20 zápasů) a dva proti týmům z ostatních divizí (36 zápasů).

Šestnáct nejlepších týmů - osm z Východní a osm ze Západní konference - se utkává ve vyřazovací části soutěže, nazvané - podle sovětského kosmonauta a prvního muže ve vesmíru - Gagarinův pohár.

Týmy soutěže (sezóna 2001/2012)

Dvacet čtyři týmů z Ruska, Kazachstánu, Lotyšska, Běloruska a Slovenska je rozděleno do čtyř divizí, pojmenovaných podle slavných ruských (respektive sovětských) hráčů a trenérů:

Západní konference

Vsevolod Bobrov

Legendární sovětský hráč, mimo jiné olympijský vítěz a dvojnásobný světový šampion. V roce 1997 byl uveden do Hokejové síně slávy mezinárodní hokejové reprezentace.

CSKA Moskva
Dinamo Riga (Lotyšsko)
Lev Poprad (dnes Praha) (Slovensko/Česko)
Dynamo Moskva - aktuální mistr
SKA Petrohrad
Spartak Moskva

Anatolij Tarasov

Nejúspěšnější trenér CSKA Moskva a sovětské reprezentace. První člověk uvedený do Hokejové síně slávy v Torontu, který nebyl ze Severní Ameriky. Jako trenér získal například tři tituly ze zimních olympiád, nebo devět titulů ze světového šampionátu.

Atlant Moskevská oblast
Dinamo Minsk (Bělorusko)
Lokomotiv Jaroslavl
Severstal Čerepovec
Torpedo Nižnyj Novgorod
Viťaz Čechov

Východní konference

Valerij Charlamov

Nejlepší sovětský hráč historie. Celou svou kariéru zasvětil týmu CSKA Moskva. Mimo jiné osminásobný světový a dvojnásobný olympijský šampion. V roce 1998 byl uveden do Síně slávy mezinárodní hokejové federace a o sedm let později i do Hokejové síně slávy v Torontu.

Ak Bars Kazaň
Avtomobilist Jekatěrinburg
Metallurg Magnitogorsk
Neftěchimik Nižněkamsk
Traktor Čeljabinsk
Jugra Chanty-Mansijsk

Arkadij Černyšev

Jeden ze zakladatelů sovětské hokejové školy. Jako trenér získal jedenáct titulů světových šampionů a čtyři olympijské trofeje. "Vychoval" několik generací skvělých sovětských hráčů a trenérů.

Amur Chabarovsk
Avangard Omsk
Barys Astana (Kazachstán)
Metallurg Novokuzněck
Salavat Julajev Ufa
Sibir Novosibirsk

 

Právě se děje

Další zprávy